Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΟΚΑ στις Κεντρικές Φυλακές

Τιμώντας την εξηκοστή επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, ο Σύνδεσμος Πολιτικών Καταδίκων της Οργάνωσης πραγματοποίησε την Κυριακή, 5 Απριλίου 2015, την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Η εκδηλώσεις του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ άρχισαν με πανηγυρική δοξολογία στο εκκλησάκι του Αγίου Επιφανίου, που βρίσκεται εντός των Φυλακών, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Στην συνέχεια, ο Πανιερώτατος, τέλεσε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και μνημόνευσε τους εννέα απαγχονισθέντες ήρωες, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ιάκωβο Πατάτσο, Χαρίλαο Μιχαήλ, Ανδρέα Ζάκο, Στέλιο Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, καθώς και τους τέσσερις πεσόντες που έχουν ταφεί στις Κεντρικές Φυλακές, Μάρκο Δράκο, Γρηγόρη Αυξεντίου, Στυλιανό Λένα και Κυριάκο Μάτση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στους τάφους των ηρώων.

Παρόντες στην σεμνή αυτή εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, η βουλευτής Μαρία Κυριακού, η αναπληρώτρια διευθύντρια Φυλακών κ. Άννα Αριστοτέλους και πλήθος πολιτικών κατάδικων, συγγενείς, φίλοι και εκτιμητές του αγώνα της ΕΟΚΑ, οι οποίοι περιόδευσαν με συγκίνηση τους χώρους κράτησης και θυσίας των αγωνιστών και έζησαν νοερά το μαρτύριο όσων κρατήθηκαν και μαρτύρησαν στις Φυλακές.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου