Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο

Με Αγρυπνία, το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου 2015, ξεκίνησαν οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον ομώνυμο και μοναδικό εν Κύπρω ναό του Αγίου, στον Αρχάγγελο Λευκωσίας.
Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας τελέσθηκε, σε κλίμα ιδιαιτέρως κατανυκτικό, η αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου από τον Έφορο της Ιεράς Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτη π. Αγαθόνικο και τον προϊστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Παρασκευά Παπαμιχαήλ, υποβοηθούμενοι από τον διάκονο π. Ιάκωβο.
Η Λειτουργία αυτή, η οποία αποτελούσε το λατρευτικό πρότυπο για της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και της Αιγύπτου, τελείται, σύμφωνα με όσα ορίζει η τυπική της διάταξη, εκτός του Ιερού Βήματος, στο κέντρο του σολέα, απέναντι από το εκκλησίασμα και χαρακτηριστικό της είναι η κυριαρχία των ευχών έναντι των διαφόρων λατρευτικών ψαλμάτων.
Ο πιστός λαός της εν λόγω ενορίας είχε την ευλογημένη ευκαιρία να παρακολουθήσει με ιερή κατάνυξη όλες τις λεπτομέρειες της Θείας Λειτουργίας, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας και της τέλεσης του όλου μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, αλλά και να μετάσχει του Θείου Μυστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρισκόταν και ο πολιός Γέροντας π. Διονύσιος, προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου και τέως Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», ο οποίος μετείχε παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα κατά την αρχαία αυτή Θεία Λειτουργία.
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Η αρχαία Θεία Λειτουργία, η φερομένη υπό το όνομα «του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου» έχει επανεκδοθεί σε καλαίσθητο τόμο από τις Εκδόσεις Μαΐστωρ, σε συνεργασία με την ενορία του Αποστόλου Μάρκου Αρχαγγέλου.
Ο τόμος περιλαμβάνει, κατόπιν σχετικής αδείας, την έκδοση του αειμνήστου καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη, πρόλογο από τον καθηγητή Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισαγωγικά σχόλια και υποδείξεις για την ορθή τέλεση της Λειτουργίας από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες απευθύνεστε στο τηλ. 00357 99639965 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: maistor@cy.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου