Κυριακή 26 Απριλίου 2015

«Συμβιβαστήκαμε με την αμαρτία και το κακό και χάσαμε την χαρά»

Τον προστάτη της Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο τίμησε και φέτος, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα, η πανηγυρίζουσα φερώνυμος ενορία στον Αρχάγγελο Στροβόλου.
Στον εορτάζοντα περικαλλή ναό, ο οποίος τις μέρες αυτές έχει την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενεί το δεξί χέρι του αγίου και θαυματουργού αγίου Σπυρίδωνος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Το Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κέρκυρας Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κωνσταντάς, ο Έφορος της Ιεράς Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος Κυκκώτης, ο Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Άγγελος Ζλάτεβ και Πέτρος Παπαϊωάννου, ο Οικονόμος Κυριάκος Κασπαρή και οι Διάκονοι Πέτρος, Βλάσιος και Ιάκωβος.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή του πιστού λαού της περιοχής με επικεφαλής το Δήμαρχο Στροβόλου, οι οποίοι συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Μάρκου, για να συμμετάσχουν στη Λατρευτική και Ευχαριστιακή Σύναξη, προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα του τιμωμένου Αγίου και το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Ναό.
Στο κήρυγμά του, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε πρώτα στο πρόσωπο του εορτάζοντος Αποστόλου και στη συνέχεια μίλησε για την αναστάσιμη χαρά, την οποία ζει και ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Μάρκος και μας την  αντιπροσφέρει κοινοποιώντας την και σε μας δια του Ευαγγελίου του ως γνωριμία, ως κοινωνία, ως συνύπαρξη  με το Χριστό. Επεσήμανε, ακολούθως, ότι «οι άνθρωποι συμβιβαστήκαμε με την αμαρτία και το κακό και στερηθήκαμε τη χαρά».
«Ο άνθρωπος αυτοεγκλωβίστηκε στον εαυτό του, πιστεύοντας ότι ο ίδιος μπορεί να γίνει Θεός. Αυτοθεοποιήθηκε, δηλαδή και ιδού τα αποτελέσματα και η κατρακύλα της κοινωνίας μας. Οι άνθρωποι σήμερα ζουν με τη φιληδονία, με την πλεονεξία, με το εγώ τους, με την αμαρτία και δεν έχουν ορίζοντα, δεν έχουνε προσανατολισμό στη ζωή τους», τόνισε.
«Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος μας δίδει σήμερα αυτό το έναυσμα για τη ζωή μας. Μας δίδει τη δυνατότητα ο καθένας μας να αυτοσυγκεντρωθεί, να ζήσουμε τον αυτοέλεγχο, την αυτομεμψία και να δοξολογήσουμε τον αναστημένο Κύριο μας και να προχωρήσουμε στο δρόμο τον ανάντη, τον οποίο τον εχάραξε Εκείνος για τη ζωή του καθενός Ορθοδόξου πιστού», σημείωσε.
Ο Κερκύρας Νεκτάριος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκληση να μεταφέρει τη δεξιά χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος, του γόνου της Κύπρου, το σκήνωμα του οποίου διαφυλάσσεται στην Κέρκυρα, όπως επίσης και τον προϊστάμενο του ναού π. Παρασκευά, ο οποίος με τη συνεργασία της Μονής Κύκκου ανήγειραν τον περικαλλέστατο ναό του Αγίου Μάρκου στην περιοχή του Στροβόλου και μερίμνησαν για τη μεταφορά και τη φιλοξενία της κερκυραϊκής αντιπροσωπείας.
«Γέννημα και θρέμμα της Κύπρου ο ταπεινός Σπυρίδων, ο αγράμματος Σπυρίδων, ο οποίος όμως είχε την χάριν του Θεού γιατί ήταν αληθινός και γνήσιος φίλος του Θεού. Και τώρα και δικός μας προστάτης, των Κερκυραίων, της Εκκλησίας των Κερκυραίων, που πραγματικά είναι το κέντρο της ζωής μας, η απαντοχή μας, είναι το είναι μας», πρόσθεσε.
Κλείνοντας το λόγο του ο Κερκύρας Νεκτάριος ευχήθηκε, «μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, αυτό το οποίο γευόμεθα εμείς στην παρουσία του αγίου Σπυρίδωνος να το γευτείτε και εσείς. Να ψηλαφίσετε τη ζωή σας, να ανοίξει τις καρδιές σας και να πορευθούμε όλοι μαζί εν ειρήνη και ομονοία μέσα στην αγάπη του αναστημένου Κυρίου μας. Να δοξολογούμε Εκείνον, ο οποίος για μας τα πάντα έκαμε».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία των ιερών λειψάνων των αγίων Σπυρίδωνος και Μάρκου, καθώς και των εικόνων των δύο Αγίων, πέριξ του ιερού ναού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου