Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η Κυριακή των Βαΐων στο Μετόχι του Κύκκου

Με βυζαντινή λαμπρότητα, με «τα της νίκης σύμβολα φέροντες» και με τον προσήκοντα σεβασμό, ο πιστός λαός μας εόρτασε την ανάμνηση της θριαμβευτικής Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, στον ιερό ναό του αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία.
Στον κατάμεστο ιερό ναό προεξάρχων της Λατρευτικής Συνάξεως ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, περιστοιχιζόμενος από τους Πατέρες της Μονής, Αρχιμανδρίτες π. Αλέξιο και π. Ανθέμιο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Άγγελο και τους διακόνους π. Στυλιανό, π. Πέτρο και π. Νικόλαο.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Άγγελος Ζλάτεβ, ο οποίος αναφερόμενος στα γεγονότα της εορτής των Βαΐων σημείωσε ότι «οι κοσμικές προσδοκίες της ελεύσεως του Ιησού στον κόσμο ήταν ξένες ως προς την θεία αποστολή Του γι’ αυτό και δεν επαληθεύτηκαν. Δεν εισήλθε στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους σαν ένα ακόμη ηρωϊκό πρόσωπο με υπερφυσική δύναμη. Σαν ένας παγκόσμιος ηγέτης, που με τις ικανότητες του θα έτεμνε την ιστορία του κόσμου και θα την οδηγούσε σε κοσμοϊστορικές αλλαγές».
«Ο Θεάνθρωπος Ιησούς εισήλθε στην ζωή του ανθρώπου για να τον θεραπεύσει από την νόσο της αμαρτίας. Σήκωσε τον Σταυρό του μαρτυρίου για να τον λυτρώσει από την καταδυναστεία του διαβόλου. Ανέστησε την αμαυρωθείσα από την αμαρτία φύση του για να του χαρίσει και πάλι την προοπτική της θεώσεως του. Κάθε άλλη προσδοκία του ανθρώπου από τον ερχομό του Χριστού στην ζωή του δεν αποτελεί λύτρωση γι’ αυτόν, αλλά επικίνδυνη πλάνη, που ακυρώνει την προοπτική της σωτηρίας», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τον λόγο του, ο π. Άγγελος, τόνισε: «Υποδεχόμενοι σήμερα τον Βασιλέα Χριστό ερχόμενον προς το εκούσιο πάθος, με βαθιά συντριβή και ειλικρινή μετάνοια, ας τινάξουμε από πάνω μας τον βαρύ ύπνο της αμαρτίας. Ας ανάψουμε την λαμπάδα της πίστεως. Ας συμφιλιωθούμε με τους αδελφούς μας. Ας στολίσουμε τον εαυτό μας με ταπεινοφροσύνη. Ας φορέσουμε την πραότητα και την υπομονή και τότε να πάρουμε τους κλάδους των φοινίκων, τα σύμβολα της νίκης για να υποδεχτούμε τον βασιλέα που έρχεται, όχι πια στην αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά μέσα στις καρδιές και στις ψυχές μας».     
Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, πέριξ του ιερού ναού, η καθιερωμένη λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Βαϊοφόρου, η οποία κατέληξε και πάλιν εντός του ναού, όπου αναγνώσθηκε η Ευαγγελική περικοπή της ημέρας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου