Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής στον Αρχάγγελο

Μέσα στο Αναστάσιμο φως και τη λαμπριάτικη χαρά των ημερών τούτων της Πασχαλιάς αναβίωσε, για πρώτη φορά φέτος, στην ενορία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Αρχάγγελο, η παράδοση των παιχνιδιών της Λαμπρής.

Ο προαύλιος χώρος του ναού πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι πέρασαν ένα αλλιώτικο απόγευμα, με τους μεγάλους να θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια και τους μικρούς, οι οποίοι κυριάρχησαν με τις χαρούμενες φωνές τους, να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια, που διατηρήθηκαν αναλλοίωτα μέσα στο πέρασμα του χρόνου. 

Σακουλοδρομίες, αυγουλοδρομίες και το τράβηγμα του σχοινιού, ήταν μερικά από τα παιχνίδια, που ξαναέπαιξαν οι μεγάλοι, διδάχτηκαν οι μικροί και έγιναν η αφορμή για να διασκεδάσουν όλοι με την ψυχή τους. 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους παρουσίασε μοναδικά ο Λαογραφικός Όμιλος Ψιμολόφου, ενθουσιάζοντας όλους τους παρευρισκομένους.

Ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασε το μουσικό σχήμα των νέων της ενορίας, που περιλαμβάνει στις τάξεις του και τους διακόνους π. Πέτρο, π. Νικόλαο και π. Ιάκωβο, το οποίο ερμήνευσε όμορφα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού.

Ο Προϊστάμενος της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, ο οποίος ήταν η ψυχή της εκδήλωσης, σημείωσε ότι τα παιχνίδια αποσκοπούν στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσής μας και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ο π. Παρασκευάς εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Κώστα Τσολάκη, ο οποίος είχε την ευθύνη οργάνωσης των παιχνιδιών, το Λαογραφικό Όμιλο Ψιμολόφου, τους νέους της ενορίας και όλο τον κόσμο για τη συμμετοχή.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου