Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'

Εκδήλωση τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` διοργανώθηκε, χθες το βράδυ, στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Η εκδήλωση εντασσόταν μέσα στα πλαίσια του 13ου Συνεδρίου της ΟΚΟΕ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο, Μακαρίου Γ` Παναγιάς. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου και παρουσιάστηκε τόσο το πολιτικό όσο και το θρησκευτικό έργο του αειμνήστου Εθνάρχη.
Για την εκκλησιαστική πτυχή της ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μίλησε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος επεσήμανε ότι στο πρόσωπο του Μακαρίου επαληθεύεται πλήρως η παρατήρηση της πορφυρογέννητης βασίλισσας Άννας Κομνηνής και η μνήμη του παραμένει και άληστος και άληκτος.
«Αυτός που πραγματοποίησε στην 64χρονη ζωή του έργο αιώνων, αυτός που δέχτηκε όσο ζούσε των μεγάλων  «την αίνεσιν» και «των παίδων την ανύμνησιν» βρίσκεται και σήμερα και θα βρίσκεται για χρόνια πολλά ακόμα, με τη σεμνή επισημότητα της μαύρης σιλουέτας του και την απέριττη επιβλητικότητά του, ανάμεσα στο λαό του», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές και πολυδαίδαλο το έργο του, σημειώνοντας ότι «στην ενάσκηση των καθηκόντων του συναντήθηκε με βασιλείς και ηγεμόνες. Γνώρισε έθνη και λαούς. Ασχολήθηκε με θέματα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, επιστημονικά. Η Εκκλησία όμως παρέμεινε πάντα ο φυσικός του βιότοπος. Ένιωθε πάντα κληρικός, ήταν εκκλησιαστικός ηγέτης».
Αναφέρθηκε, ακολούθως, στη συμβολή και τη φροντίδα του Μακαρίου στην εξεύρεση κατάλληλων κληρικών, καθώς και η κατάλληλη μόρφωσή τους, στην προαγωγή του γνήσιου μοναχισμού, στην εθνική διαπαιδαγώγηση του λαού και την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών για την απελευθέρωσή του.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Μητροπολίτης Πάφου, υπογράμμισε ότι «ο Μακάριος υπήρξε από τις μεγαλύτερες μορφές που εγέννησεν η Κύπρος. Από εκείνες που με πολλή φειδώ η Ιστορία χαρίζει στους λαούς. Τα χρόνια της αρχιεπισκοπείας του υπήρξαν η χρυσή εποχή της Εκκλησίας της Κύπρου. Μια Εκκλησία που το 1950 ήταν σχεδόν άγνωστη στον Ορθόδοξο και στον άλλο χριστιανικό κόσμο, έγινε επί των ημερών του πασίγνωστη και πανσέβαστη, το ισχυρότερο προπύργιο της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή».
Για την πολιτική πτυχή της ζωής του Μακαρίου Γ` μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Γιώργος Γεωργής, σημειώνοντας ότι «η αίγλη και η φήμη του ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου», ενώ το όνομα του έγινε σύμβολο για τους λαούς που αγωνίζονταν για αυτοδιάθεση.
Κάνοντας μία λεπτομερή περιγραφή της πολιτικής πορείας του Μακαρίου, με εκτενείς αναφορές στα σημαντικά γεγονότα σταθμούς που σημάδεψαν τη ζωή του και καθόρισαν το βίο του, ο κ. Γεωργής τόνισε ότι κανείς ηγέτης δεν απέκτησε την αναγνωρισιμότητά του, ενώ κατάφερε να τον αναγνωρίσουν ακόμα και οι αντίπαλοί του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα λόγια του Σπύρου Παπαγεωργίου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της κυβέρνησης Σαμψών και σφοδρού πολέμιου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έγραψε ότι ο Μακάριος «έγραψε ο ίδιος την ιστορία του διά πυρός και σιδήρου».
Ο Μακάριος, ανέφερε ο κ. Γεωργής, βαλλόταν από τους αντιπάλους του ως ανθενωτικός, ως φιλόδοξος ιερωμένος αγκιστρωμένος στο αξίωμα, ενώ ο ίδιος έλεγε ότι στόχος του ήταν μόνο η ελευθερία της Κύπρου. Ο Ηλίας Ηλιού, όπως επεσήμανε, χαρακτήριζε το Μακάριο έξοχο ηγέτη και πολιτική μεγαλοφυΐα που θα μπορούσε να κυβερνήσει χώρες μεγαλύτερες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Τέλος ο κ. Γεωργής τόνισε ότι ο Μακάριος χωρίς να είναι απαλλαγμένος λαθών και εσφαλμένων επιλογών, είχε ένα και μόνο κριτήριο, το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της.
Χαιρετισμό, εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, απηύθυνε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας Μιχάλης Καραγιώργης, χαρακτηρίζοντας τον Μακάριο ως την πιο εμβληματική φυσιογνωμία της κυπριακής ιστορίας και σημειώνοντας ότι ακόμα και σήμερα το όνομα του Μακαρίου παραμένει συνδεδεμένο με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας απόδημου Ελληνισμού στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα, για το συνέδριο της ΟΚΟΕ και σημείωσε ότι οι Κύπριοι είναι ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού και βοήθησαν πάντα το έθνος σε όλες τις δύσκολες περιόδους της ιστορίας του. Ευχήθηκε επιστροφή των Κυπρίων στις εστίες τους και τερματισμό της κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης και ο κ. Αναστασίου εκ μέρους του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου, Μακαρίου Γ`, Παναγιάς, σημειώνοντας ότι το 2013 έχει χαρακτηριστεί ως έτος Μακαρίου, με σειρά εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε από ειδικό χορόδραμα, το οποίο παρουσίασαν τα μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου