Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με το βλέμα στην Κερύνεια μας


Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και σε μία έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα τελέστηκαν οι ακολουθίες των Παθών του Κυρίου, της Αποκαθηλώσεως και της πρώτης Ανάστασης στην Μητροπολιτική περιφέρεια Κυρηνείας. 
Την Μεγάλη Πέμπτη το εσπέρας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κοκκινοτριμιθιά, ενώ την επομένη το πρωϊ χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Μεγάλω Δεσποτικών Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος του προσφυγικού Συνοικισμού Κοκκινοτριμιθιάς.
Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Επιταφίου στον κατάμεστο από πλήθος κόσμου Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά. Στην Ακολουθία παρέστησαν οι Κοινοτικές Αρχές της περιοχής, Δημάρχοι και Κοινοτάρχες κατεχομένων Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κυρηνείας, ο Στρατηγός, Διοικητής της Β΄ Μεραρχίας Πεζικού κ.α. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η παρουσία της Χορωδίας ….., η οποία υπό τη διεύθυνση της κ. Νέλλης Λουκαϊδου έψαλλαν την α΄ και γ΄ στάση των Εγκωμίων.
Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου με τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος. Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας παρουσίασε την προοπτική που δίνει ο Χριστός μέσα από την ταφή του, αφού με τη θυσία Του, έδωσε στον Ανθρωπο την ευκαιρία για την αιώνια ζωή. Ιδιαίτερα αυτό το μήνυμα γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου λειτούργησε και κήρυξε κατά την Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Ναό  Αγίου Γεωργίου Μάμμαρι. Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε το ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε επάνω στον επιτάφιο, στο χώρο του Σολέα, και οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να μετέχουν πιο ζωντανά και ενεργά στη Θεία Λειτουργία, αφού είχαν  μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα τελούμενα. Κατά τη διάρκεια του μηνύματος της πρώτης Ανάστασης, ο Πανιερώτατος έρενε με φύλλα δάφνης ολόκληρο το εκκλησίασμα, μεταφέροντας τα πρώτα σκιρτήματα του ζωηφόρου μηνύματος της νίκης του Θεανθρώπου Χριστού επί του θανάτου.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς. Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως έξωθεν του Ναού, εψάλη το «Χριστός Ανέστη», ενώ έλαβε χώρα και το έθιμο με τον διάλογο «Άρατε πύλας..». Ακολούθησε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία μέσα σε μία όντως πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ στο τέλος της Λειτουργίας ο Πανιερώτατος ανέγνωσε τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ομίλησε καταλλήλως για το νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου και προ της απολύσεως ανέγνωσε την ειδική ευχή ευλογήσεως του τυρός και των πασχαλινών ωών, τα οποία και διένειμε στο εκκλησίασμα, ανταλλάσσοντας τον πασχαλινό  χαιρετισμό.
Ο Εσπερινός της Αγάπης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάμμαρι, στην παρουσία του κλήρου της Μητροπόλεως και πλήθους πιστών. Ο Πανιερώτατος αφού ενδύθηκε άπασα την αρχιερατική στολή στον παλαιό ναό του αγίου Γεωργίου, εν πομπή μετέβη συνοδευόμενος υπό του κλήρου και του λαού στον νέο Ναό όπου και τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, ένθα και ανεγνώσθη το Ευαγγέλιο σε 5 γλώσσες. Με το πέρας της Ακολουθίας διένειμε πασχαλινά αυγά στο εκκλησίασμα ενώ ευχήθηκε έτη πολλά στους εορτάζοντες. Την επαύριον λειτουγησε και κήρυξε στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κοινότητας Μάμμαρι. Στο κύρηγμά του ο Πανιερώτατος ευχήθηκε ο Θεός να ευδοκήσει να επιστρέψουμε πίσω σε όλα τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας, να μεταφέρουμε και εκεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Αυτό όμως για να επιτευχθεί, πρέπει ο Θεός να δει την μεταμέλεια μας, να δει την έμπρακτη εφαρμογή της Αγάπης προς το Συνάνθρωπο και προς τη κτίση, αφού και Αυτός από αγάπη θυσιάστηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να σώσει το ανθρώπινο γένος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Διακαινησίμου Εβδομάδος ο Πανιερώτατος λειτουργούσε σε ναούς και παρεκλήσια της Μητροπολιτικής του Επαρχίας, στην παρουσία πιστών και από κατεχόμενα χωριά της επαρχίας Κυρηνείας, οι οποίοι εόρταζαν τους Αγίους των κατεχομένων κοινοτήτων τους.
Την Κυριακή του Αντίπασχα ο Πανιερώτατος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς. Στο τέλος της Λειτουργίας και προ της απολύσεως τέλεσε παράκληση και δέηση για τους τελειοφοίτους μαθητές, τους μαθητές και φοιτητές που θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις το προσεχές χρονικό διάστημα και ανέγνωσε ειδική ευχή προς θείο φωτισμό και ενίσχυση. Τέλος, ομίλησε για το νόημα της εορτής της Ψηλαφίσεως του Θωμά, αλλά απηύθυνε λόγους πατρικούς και νουθεσίες προς τους μαθητές που είχαν προσέλθει εν όψει της επερχόμενης εξεταστικής περιόδου.
Σάββας Πραστίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου