Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η Μεγάλη Παρασκευή και η πρώτη Ανάσταση στον Απόστολο Μάρκο Αρχαγγέλου

Σε κλίμα άκρως κατανυκτικό τελέστηκε η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και η περιφορά του Επιταφίου στην ενορία του Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο Λευκωσίας.

Ο ναός από πολύ νωρίς ντύθηκε στα χρώματα της ορθοδόξου χαρμολύπης και με ύμνους και ωδές πνευματικές, ο πιστός λαός του Θεού και τα παιδιά των κατηχητικών ομάδων της ενορίας, ως οι μυροφόρες γυναίκες, μοιρολόγησαν και έκλαυσαν για την «ζωή την κειμένη εν τάφω», ενώ καθ’ όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα.

Παρών στην Ακολουθία αλλά και στην περιφορά του Επιταφίου που ακολούθησε πλήθος πιστών με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Λάζαρο Σαββίδη.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το κλίμα στον ναό άλλαξε ολοκληρωτικά με το «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γη», την πτώση των μαύρων υφασμάτων που σκεπάζουν τις άγιες εικόνες και το εκκλησίασμα να χτυπά δυνατά τους σκάμνους ως έκφραση της χαράς τους για το προάγγελμα και την πρόγευση της Αναστάσεως του Χριστού.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ περιφερόμενος ανάμεσα στο πλήθος και ντυμένος με την λευκή στολή του σκορπίζει παντού φύλλα δάφνης που συμβολίζουν τη νίκη του Χριστού ενάντια στο θάνατο. Στους ίδιους ρυθμούς και ο διάκονος π. Βενέδικτος, τα παιδιά που ρίπτουν τα φύλλα της δάφνης από τις διάφορες πλευρές του γυναικωνίτη και οι γοργά βηματίζοντες παίδες, τα «παπαδάκια» κρατώντας τα εξαπτέρυγα δημιουργούν κλίμα κατ’ εξοχήν Αναστάσιμο.

Στην συνέχεια το Ευαγγέλιο και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου με κατάληξη στο ποτήριον του Κυρίου, την Θεία Κοινωνία και την ευχή για Καλή Ανάσταση.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου