Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Βιώνοντας την εμπειρία της χάριτος του αναστημένου Χριστού»


Στον ιερό ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον Αρχάγγελο, ιερούργησε, την Κυριακή των Μυροφόρων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και τίμησε τα ευλαβή και θεοσεβή εκείνα πρόσωπα, που με την θαυμαστή τόλμη και ευψυχίας τους, μετέδωσαν το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας σε όλη την οικουμένη.
Στο κήρυγμα του, ο Θεοφιλέστατος, μίλησε για τις θεολογικές, πνευματικές αλήθειες, τις οποίες απλόχερα μας προσφέρει και μας αποκαλύπτει η εορτή των Μυροφόρων. Τις αλήθειες αυτές, όπως είπε «πρέπει να προσέξουμε για να μπορέσουμε να οικοδομηθούμε πνευματικά και να ζήσουμε μέσα στην καρδιά μας το Φως της Αναστάσεως του Χριστού, που αποτελεί την σωτηρία του ανθρώπου».
«Το πρώτο, το οποίο διδασκόμαστε από την εορτή αυτή, είναι ότι η πίστη στον Χριστό δεν είναι κάτι το θεωρητικό. Δεν είναι κάτι το οποίο καλούμαστε απλώς να πιστέψουμε, αλλά είναι μια εμπειρία, γι’ αυτό και σε ένα τροπάριο που αναφέρεται στις Μυροφόρες γυναίκες λέει: «Δεύτε από θέας γυναίκες ευαγγελίστριες». Αυτό σημαίνει ότι οι μυροφόρες είδαν, έζησαν, εβίωσαν την εμπειρία της χάριτος του αναστημένου Χριστού και τότε βγήκαν να γίνουν ευαγγελίστριες αυτού του μηνύματος. Αυτό το «από θέας» σημαίνει ότι ο χριστιανός, ο πιστός, πρέπει να βιώσει βαθιά μες την καρδιά του ως εμπειρία, ως θέα την χάρη του Θεού».
«Γι’ αυτό και εμείς», τόνισε ο Καρπασίας Χριστοφόρος «την περίοδο της Αναστάσεως, αλλά και κάθε Κυριακή, που είναι ημέρα αναστάσιμος, λέμε: «Ανάσταση Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσουμε…». Λέμε, λοιπόν, ότι και εμείς είδαμε, βιώσαμε, είχαμε αυτή την εμπειρία της Αναστάσεως του Κυρίου διότι μέσα στο ναό, στην Θεία Λειτουργία ζούμε αυτό το οποίο έζησαν οι Μυροφόρες γυναίκες εκεί στον τάφο του Χριστού και είχαν αυτή την εμπειρία της χάριτος του αναστημένου Χριστού γι’ αυτό λέμε «Ανάσταση Χριστού θεασάμενοι». Δεν είμαστε βέβαια τότε για να δούμε την Ανάσταση του Χριστού, αλλά την ζούμε, την βιώνουμε μέσα από την χάρη, την οποία λαμβάνουμε στην Θεία Λειτουργία. Οπότε λοιπόν πρέπει οι χριστιανοί να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να φτάσουν σ’ αυτή την εμπειρία της χάριτος του Θεού, να ζήσουν μέσα στην καρδιά τους την αποκάλυψη του φωτός, της χάριτος του αναστημένου Χριστού».
Στην συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για το πως μπορεί να φτάσει κανείς σ’ αυτή την εμπειρία της χάριτος του Θεού και να την ζήσει στην καρδιά του, για το τι σημαίνει κάθαρση και για το πώς κανείς φεύγει από την αιχμαλωσία και πηγαίνει στην κάθαρση της καρδιάς και του νου για να αποκαλυφθεί μέσα του η χάρις του Θεού.
«Αυτό είναι κάθαρση», τόνισε κλείνοντας το κήρυγμα του, ο Επίσκοπος Καρπασίας, «όταν προσεγγίζουμε τον Θεό να μην έχουμε τίποτε άλλο στο νου, την καρδιά, στις αισθήσεις, όπως λέει και στον Χερουβικόν ύμνο «πάσαν την βιωτική μέριμνα αποθώμεθα», για να μπορέσουμε να βιώσουμε την χάρη του Θεού. Όσοι έφθασαν σ’ αυτή την εμπειρία φεύγουν από το ναό και έχουν μέσα τους δύο χαρακτηριστικά, χαρά και ευφροσύνη. Αυτή η χαρά και η ευφροσύνη είναι αυτό που βίωσαν οι Μυροφόρες βλέποντας τον αναστημένο Χριστό, εγγύς του τάφου».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο εορτάζων Χριστιανικός Σύνδεσμος Γυναικών της ενορίας του Αποστόλου Μάρκου Αρχαγγέλου, παρέθεσε πρωινό στον Θεοφιλέστατο και σε όλο το εκκλησίασμα στην αυλή του ναού.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου