Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πολιτιστικά και εκκλησιαστικά δρώμενα

Πραγματοποιείται την Πέμπτη, 16 Μαΐου, στις 8:00 μ.μ. η τελευταία διάλεξη, καθώς και η Τελετή Λήξης του Δεύτερου χρόνου λειτουργίας του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Εισηγητής, της αποψινής διάλεξης, θα είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με θέμα: «Επισκοπή-Μητρόπολη Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου».
Κατά τη διάλεξη ο Πανιερώτατος θα αναφερθεί στην ιστορία και τη διαχρονική παρουσία της Επισκοπής-Μητροπόλεως Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου στην εκκλησιαστική, εθνική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Πρόκειται για παρουσίαση της μακραίωνης διαδρομής από την ίδρυση της επισκοπής Σαλαμίνος από τον πρώτο επίσκοπό της και ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου Απόστολο Βαρνάβα, την αποστολική και πρωτοχριστιανική περίοδο της επισκοπής, μέχρι την περίοδο της μεγάλης ακμής της βυζαντινής περιόδου της επισκοπής Κωνσταντίας, που για αιώνες θα καταστεί η Μητρόπολη της νήσου (η έδρα δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου). Κορυφαία μορφή της περιόδου ο Μέγας Επιφάνιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίας, όπως βέβαια και οι διάδοχοί του, σημαντικοί ιεράρχες με οικουμενική ακτινοβολία. Ακολουθεί η μελανή περίοδος της Φραγκοκρατίας, με την κατάργηση της επισκοπής Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και οι δύσκολοι χρόνοι της Τουρκοκρατίας, περίοδος κατά την οποία η πόλη και επαρχία Αμμοχώστου αποτελούν τμήμα της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, όπως και κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας και μετά την Ανεξαρτησία, μέχρι την ανασύστασή της το Μάιο του 2007. Η Επισκοπή-Μητρόπολη Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, στην ιστορική της διαδρομή, διεδραμάτισε σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου. Με την ανασύστασή της καλείται και πάλι να δώσει τη μαρτυρία και τη βεβαίωση της συνέχισης αυτής της αποστολής.
Κατά την Τελετή Λήξης του Δεύτερου Χρόνου του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος.
Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον ιερό ναό Αγίου Προκοπίου Μετόχιον Κύκκου ομιλία του Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικου, εφόρου της Ιεράς Μονής Κύκκου με θέμα: «Η Ανάσταση του Χριστού στην προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή». Η ομιλία πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια των μηνιαίων διαλέξεων και ομιλιών τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ο Φιλανθρωπικός και Ιεραποστολικός Όμιλος Απόστολος Βαρνάβας.
Οι Ιερείς και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας, με την ευκαιρία των 20 χρόνων λειτουργίας του ναού, διοργανώνουν ενοριακή εκδήλωση-αφιέρωμα στους αγώνες του Ελληνισμού με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Β' Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας, στις 6.οο μ.μ.
Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Κυρήνειας κ Χρυσόστομος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα γίνονται όμως δεκτές εισφορές για ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του ναού καθώς και για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου