Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

3η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Μητροπόλεως Κωνσταντίας

Πραγματοποιήθηκε απόψε, με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία, στο προαύλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, η 3η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως. Το κορυφαίο αυτό γεγονός για την προσφυγική Μητρόπολη της Επαρχίας Αμμοχώστου εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των διαφόρων εκδηλώσεων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Επιφανίου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας.
Παρόντες ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό προς την Συνέλευση και ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών κ. Τάσος Μητσόπουλος. Συμμετείχαν, επίσης, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και οι προερχόμενοι από τη μητροπολιτική περιφέρεια εκτοπισθέντες κληρικοί, που υπηρετούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ή σε άλλες Μητροπόλεις, τα Μέλη της Θρονικής Επιτροπής, οι εκκλησιαστικές επιτροπές κατεχομένων και ελεύθερων ενοριών και κοινοτήτων, τα Μέλη του Ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας, τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Χριστιανικών Συνδέσμων Γυναικών, οι ιεροψάλτες, τα στελέχη και οι συνεργάτες στο κατηχητικό και κοινωνικό έργο των ενοριών, οι βουλευτές Αμμοχώστου, οι δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας, εκπρόσωπος του δήμου Αμμοχώστου, κοινοτικές αρχές, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων, οργανισμών, συνδέσμων και σωματείων της επαρχίας Αμμοχώστου.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε, με την εισαγωγική ομιλία του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, αναπτύσσοντας το αίτημα της Κυριακής Προσευχής: «Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον».
Κεντρικός ομιλητής της Συνέλευσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Θρησκευτική Ελευθερία και Ανεξιθρησκία».
«H εορταστική ανάμνηση για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων», τόνισε ο Σεβασμιώτατος «φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο ένα από τα πλέον κομβικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση, τόσο στον τόπο μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη». 
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι, πολύ πρόσφατα, έλαβε χώρα στην γηραιά ήπειρο, και εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, ειδημόνων και μη, μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση για την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης. Πρόκειται για μια συζήτηση, η οποία διαρκώς έρχεται στην επιφάνεια με ποικίλες αφορμές, όπως: το ευρω-σύνταγμα, η τρέχουσα οικονομική, αλλά και πνευματική κρίση, η έξαρση των ποικίλων φονταμενταλισμών. Το «Διάταγμα των Μεδιολάνων», κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης, διότι συνδυάζει τον όλο προβληματισμό με την πολύτιμη παρακαταθήκη της θρησκευτικής ελευθερίας και ανεξιθρησκίας», πρόσθεσε. 
Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος περιέγραψε συνοπτικά το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έλαβε σάρκα και οστά το Διάταγμα των Μεδιολάνων και ανέλυσε ακολούθως την σημασία του για την εποχή μας για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτό που απαιτείται στις μέρες μας δεν είναι η θεωρητική προάσπιση και διακήρυξη κάποιων κανόνων ηθικής ως πρόσταγμα της κοινής λογικής, που να καλεί τους ανθρώπους να σεβαστούν τον διαφορετικό, είτε ως προς τη φυλή, είτε ως προς την θρησκεία. Αυτό που έχει ανάγκη η εποχή μας και ο λαός μας είναι ένα νέο ήθος, με αφετηρία τις αξίες που βρίσκονται στο «Διάταγμα των Μεδιολάνων» και οι οποίες αναδεικνύουν την προτεραιότητα του ανθρώπινου προσώπου και της ελευθερίας του έναντι κάθε ιδεολογικής ή τεχνοκρατικής θεώρησης της ζωής. Και αυτό το νέο ήθος αποτελεί καρπό συνειδητής και βιωμένης Χριστιανικής πνευματικότητας». 
Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με την παρουσίαση του τραγουδιού «Το Προσκύνημα», σύνθεση και ερμηνεία του Θεόδουλου Παπαγεωργίου σε στίχους του Κοσμά Οικονόμου, που πήρε το πρώτο βραβείο στον 21ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού τραγουδιού και το οποίο είναι αφιερωμένο στις κατεχόμενες εκκλησίες της Αμμοχώστου, τελείωσε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά την Λίμνη» του Δήμου Παραλιμνίου και ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο της Μητροπόλεως, την οποία ετοίμασε ο σύνδεσμος Γυναικών του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου