Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εκδήλωση αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού εκδήλωση αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης την θλιβερή εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου 1453, που η βασιλίδα των πόλεων έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Λεμεσού Αρχιμανδρίτη Ισαάκ, ο οποίος είχε και τη γενική ευθύνη για την εκδήλωση.
Στο χαιρετισμό του  ο Πανοσιολογιώτατος ανέφερε πώς η Κωνσταντινούπολη και η Κύπρος έχουν χαράξει κοινή πορεία μέσα στο χρόνο, με λεηλασίες, αρπαγές, καταστροφές από τον ίδιο κατακτητή που θέλησε να αφανίσει οτιδήποτε το ορθόδοξο και το ελληνικό.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον έντιμο υπουργό παιδείας και πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο και από την εκπρόσωπο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού κ. Μάρλεν Καυκαλιά.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Γεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πνευματικά αίτια της πτώσης».
Στην ομιλία του ο π. Λάζαρος σημείωσε ότι την άλωση της Πόλης επιδίωκαν πολύ περισσότερο από τους Οθωμανούς, οι Φράγκοι οι οποίοι, ότι δεν μπόρεσαν να κάμουν στην πρώτη άλωση με τους λεγόμενους σταυροφόρους, κινούσαν τα νήματα για να το καταφέρουν τώρα, βάζοντας μπροστά τους Οθωμανούς.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρώτη άλωση ήταν πιο σημαντική και καταλυτική για το Βυζάντιο. Οι Τούρκοι λεηλατούσαν την Πόλη επί τρείς ημέρες ενώ οι Φράγκοι για εξήντα χρόνια. Οι Τούρκοι ήταν φυλή βαρβάρων και αλλοθρήσκων ενώ οι σταυροφόροι υποτίθεται ότι ήταν χριστιανοί. Η πρώτη άλωσις ήταν μια ιεροσυλία και ήταν τέτοιο το πλήγμα που υπέστη το Βυζάντιο ώστε οριστικά να αποδυναμωθεί σε δουκάτα και ηγεμονίες, ώστε να αποτελεί πλέον εύκολη λεία για τους τούρκους. Η Πόλη είχε καταστραφεί και λεηλατηθεί ολοσχερώς».
Όσον αφορά δε τα πνευματικά αίτια της πτώσης «δυστυχώς στην εξωτερική λαμπρότητα της Πόλεως δεν ανταποκρινόταν η εσωτερική λαμπρότητα. Ο εσωτερικός κόσμος και οι πράξεις των ανθρώπων βρισκόντουσαν σε παρακμή. Και όπως γράφει ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης «δικαίως εγκαταλειφθήκαμε από το Θεό αφού εμείς πρώτα τον εγκαταλείψαμε».
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τις χορωδίες της Μητροπόλεως μας «Ρωμανός ο Μελωδός» και «Ανατολή» και το μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων.
Την εκδήλωση έκλεισε με τον πατρικό του λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους με το δικό τους τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς επίσης και το Συνεργατικό ταμιευτήριο Λεμεσού για την εισφορά των 3000 ευρώ στην φιλανθρωπικό έργο της μητροπόλεως.
Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου