Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τελέστηκε η Αρχαία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου

Σε Πασχαλινό κλίμα συνέπεσε φέτος η εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και οι εορταστικές εκδηλώσεις, στον ομώνυμο και μοναδικό εν Κύπρω ναό του Αγίου, ξεκίνησαν με ιερά Αγρυπνία, το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου 2013, κατά την οποία τελέσθηκε η αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία του Ευαγγελιστού Μάρκου.
Την Λειτουργία τέλεσε ο προϊστάμενος του ναού του Αποστόλου Μάρκου Αρχαγγέλου Πρωτοπρεσβύτερος π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Λειτουργία αυτή, την κυρία αρχαία Λειτουργία της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και της Αιγύπτου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα δύο χαρακτηριστικά της Λειτουργίας του Αποστόλου Μάρκου που είναι η κυριαρχία των ευχών και ότι τελείται εκτός του Ιερού Βήματος, στον κυρίως Ναό, ενώπιον του Εκκλησιάσματος, το οποίο έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με κατάνυξη όλες τις λεπτομέρειες της Θείας Λειτουργίας, περιλαμβανομένης και της προετοιμασίας και της τέλεσης του όλου μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας.
Τέλος, ο π. Παρασκευάς ευχήθηκε «η Χάρις του Παναγίου και ζωοποιού και τελεταρχικού Πνεύματος να καθοδηγεί, να ευλογεί και να αγιάζει τα έργα και τις ψυχές όλων μας και να μας αξιώνει ο Θεός να έχουμε συχνά τέτοιες εμπειρίες».
Λουκάς Α. Παναγιώτου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία, η φερομένη υπό το όνομα «του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Μάρκου» έχει επανεκδοθεί σε καλαίσθητο τόμο από τις Εκδόσεις Μαΐστωρ, σε συνεργασία με την ενορία του Αποστόλου Μάρκου Αρχαγγέλου.
Ο τόμος περιλαμβάνει, κατόπιν σχετικής αδείας, την έκδοση του αειμνήστου καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη, πρόλογο από τον καθηγητή Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισαγωγικά σχόλια και υποδείξεις για την ορθή τέλεση της Λειτουργίας από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.
Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες απευθύνεστε στο τηλ. 00357 99639965 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: maistor@cy.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου