Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η εορτή του Αγίου Επιφανίου του και Πολιούχου της Μητροπόλεως Κωνσταντίας

Με τη σημερινή πρωινή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κορυφώθηκαν οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του Πολιούχου, Προστάτη και Εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Αγίου Επιφανίου.
Πλήθος λαού και τοπικών αρχόντων συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα και την Αγία αυτού Κάρα, η οποία βρισκόταν αυτές τις μέρες στο ναό.
Η εορτή φέτος του Αγίου Επιφανίου συνέπεσε με την Κυριακή του Θωμά και μέσα στο έντονο λαμπριάτικο αυτό κλίμα ετελέσθη η ιερά ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Λούπλιν και Χελμ κ. Άβελ, από την Εκκλησία της Πολωνίας.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος καλωσόρισε τον επίσκοπο Άβελ, τον ευχαρίστησε που έκανε τον κόπο να έρθει για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τον άγιο Επιφάνιο και του προσέφερε ένα βιβλίο «σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την παρουσία του», όπως είπε, καθώς επίσης και την εικόνα του αγίου Γεωργίου.
Ο Σεβασμιώτατος, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πανιερώτατο για την πρόσκληση να παρευρίσκεται στους εορτασμούς της τοπικής Εκκλησίας, του αντιδώρησε αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου, που υπάρχει στην Εκκλησία της Πολωνίας και ανέφερε ότι «γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχετε εδώ στην Κύπρο, τόσο της κατοχής, αλλά και τελευταία των οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάζονται».
Ο επίσκοπος Άβελ αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολωνική Εκκλησία, τα οποία, όπως είπε, «δεν συγκρίνονται με τα δικά σας» και εξήγησε ότι «η Ορθοδοξία εκεί είναι μικρή αριθμητικά, καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Καθολικοί».
Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Λούπλιν και Χελμ, επεσήμανε ότι «εδώ, σ’ αυτό το ευλογημένο νησί, μπορούμε να δούμε την παράδοση και τον πολιτισμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας να επιβιώνει και να διατηρείται στους αιώνες».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου