Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κυρηνείας: «Σήμερα ζήσαμε ένα Πάσχα»

Με τη σκέψη και την καρδιά στραμμένη στην κατεχόμενη γη τους, οι κάτοικοι της κοινότητος Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας, γιόρτασαν, για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά, τον ιαματικό άγιο Παντελεήμονα.
Οι λατρευτικές συνάξεις, τόσο την παραμονή της εορτής όσο και την κυριώνυμο ημέρα μνήμης του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος, πραγματοποιήθηκαν στον φερώνυμο και πανηγυρίζοντα ιερό ναό του αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, ιερουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.
«Σήμερα ζήσαμε ένα Πάσχα και δια πρεσβειών του αγίου Παντελεήμονος, του ιαματικού, είθε ο Θεός να μας αξιώσει να ζήσουμε αυτό το Πάσχα και στη Μονή του και στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο Πανιερώτατος, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Και όντως λαμπριάτικη και πασχάλιος ήταν η ατμόσφαιρα και σε τούτο συνέτεινε και η παρουσία, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, των ιερών θησαυρών, τα οποία διεσώθησαν από την κατεχόμενη Μονή. Πρόκειται για τη λειψανοθήκη, η οποία φυλασσόταν στη μονή του αγίου Παντελεήμονος με πολλά λείψανα, ανάμεσα στα οποία και τεμάχιο των λειψάνων του αγίου, καθώς και το ιερό ευαγγέλιο μέσα από το οποίο διαβάστηκε η σχετική ευαγγελική περικοπή. Ταυτόχρονα, οι ευσεβείς χριστιανοί μπόρεσαν να κοινωνήσουν και να λάβουν σώμα και αίμα Χριστού από το άγιο ποτήριο και το ιερό δισκάριο της μονής του αγίου Παντελεήμονος, τα οποία διέσωσε «η αγάπη εκείνων που είχαν νουν Χριστού». Τα υπόλοιπα κειμήλια της Μονής δυστυχώς έχουνε μείνει και έχουν συληθεί από τους εισβολείς.
Ο μητροπολίτης Κυρηνείας με το μεστό θεολογικό και πατριωτικό του λόγο αναθέρμανε στις ψυχές των διψασμένων ακροατών του τη μνήμη για τις κατεχόμενες μας κοινότητες και επικαλούμενος τη βοήθεια του εορτάζοντος αγίου τόνισε: «Άγιε του θεού Παντελεήμων, επίσκεψαι ημάς, είδε την κάκωσιν και την ταπείνωσιν πάντων ημών. Εκεί που βρίσκεσαι, με παρρησία κοντά στον θρόνο του Παναγάθου Θεού δες και εμάς τους ικέτες σου που σε θερμοπαρακαλούμε μέρα και νύχτα, 39 τώρα χρόνια, γονυπετούντες και δεόμενοι με τα χέρια ψηλά, προσμένοντες το πανάγιο σου έλεος και την χάρη σου την ιαματικήν στα σώματα μας, αλλά και στις ψυχές μας».

Η αποστασία μας από τον Θεό έφερε την καταστροφή, επεσήμανε ο Πανιερώτατος, για να υποδείξει, ακολούθως, ότι η λύτρωση του τόπου και η προσωπική μας θα έλθει εάν πορευτούμε «με ταπείνωση, έχοντας μέσα στην καρδιά μας τον λόγο του ευαγγελίου της αγάπης, τον οποίο λόγο έχουν όλοι οι άγιοι και ο άγιος Παντελεήμων, τον οποίο γιορτάζουμε σήμερα και δυσκολευόμαστε να πάμε στην χάρη του, στην παλαίφατο και Ιερά Μονή του, η οποία βρίσκεται στην Μύρτου. Εκεί που κάποτε συνέρρεε ολόκληρη η Κύπρος για να καταθέσουν μπροστά στην ιερά εικόνα του όλα τα προβλήματα τους και να ζητήσουν τη θεραπεία».
«Δυστυχώς οι ημέρες τις οποίες περνούμε είναι σχεδόν αποκαλυπτικές, είναι μέρες δύσκολες, είναι εποχές που φαίνεται ότι τα πράγματα θα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο και μας λέει ο Χριστός μας: «ουαί τω ενί». Αλλοίμονο σ’ αυτόν που μένει μόνος του. Όπως λοιπόν μαζευόμαστε στην χάρη του αγίου Παντελεήμονος μέσα στο ναό, έτσι να είμαστε και έξω από τον ναό. Διότι ο ναός, η εκκλησία λειτουργεί όχι μόνο θεραπευτικά, αλλά και παιδευτικά. Μέσα στον ναό μαθαίνουμε να βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και να συνυπάρχουμε και να συγχωρούμε, δηλαδή να χωρούμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ιδιαιτέρως για το θέμα της Κερύνειας, επεσήμανε ότι ο αγώνας μας πρέπει να διέπεται από άρρηκτη αγωνιστική ενότητα και ομόνοια, διότι «η Κερύνεια ούτε κόμματα ξέρει, ούτε κομμάτια γίνεται. Τα κόμματα είναι για να εξυπηρετούν και να συνεργάζονται προς ένα κοινό σκοπό και στόχο. Να οδηγούν τον κόσμο προς την ευμάρεια όχι να τον καταρρακώνουν, όχι να τον εξουθενώνουν, όχι να τον πτωχαίνουν, όχι να του δημιουργούν προβλήματα και να τον φέρνουν στην απελπισία».
«Είναι μεγάλος ο αγώνας τον οποίο έχουμε σήμερα να επιτελέσουμε», τόνισε ο Πανιερώτατος και θα πρέπει για να πετύχουμε να «θυμηθούμε τα μεγάλα μέσα του ουρανού, τους αγίους μας. Τις ψυχές όσων έζησαν, είτε στους τόπους μας, είτε πέθαναν στην προσφυγιά με την ελπίδα της προσμονής εκείνης της ευλογημένης, της αγίας, της μεγάλης της ώρας όπου θα επιστρέφαμε προς τα αγαπημένα μας εδάφη. Όλοι αυτοί είναι ψηλά στον ουρανό και προσεύχονται για μας και μας βλέπουν και περιμένουν από μας να ενώσουμε τις προσευχές μας μαζί τους. Εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς φαίνεται πως δεν τα έχουμε κάνει καλά, όμως ο θεός μπορεί να μας δείχνει τον δρόμο, οι άγιοι μας μπορεί να μας δείχνουν τον δρόμο, οι κεκοιμημένοι μας μάς δείχνουν το δρόμο. Οι ψυχές τους είναι αυτές, όπου δια πρεσβειών τους θα σώσουν αυτό τον τόπο. Ας ακούσουμε τους αγίους, ας ακούσουμε τους μάρτυρες, ας ακούσουμε όσους έδωσαν το αίμα τους για τον τόπο μας. Ας σμίξουμε τα χέρια όλοι μαζί με αγάπη, κάτω από τον λόγο του ευαγγελίου της αγάπης του Κυρίου μας, ούτως ώστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες και όπως όμορφα γιορτάζουμε τη μνήμη του αγίου Παντελεήμονος σ’ αυτό τον όμορφο και περικαλλή ναό, τον οποίο η αγάπη σας έχει αναπτύξει προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονος, έτσι να μας αξιώσει να τον γιορτάσουμε και στην ιερά και σεβασμία Μονή του, εις την Μονή της Μύρτου και όπως άλλοτε έτσι και στο μέλλον και αυτό το μέλλον να είναι εγγύ. Να προστρέξουμε στην χάρη του και να τον παρακαλέσουμε και στην Μονή του».

Τέλος, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους και ο άγιος Παντελεήμονας δια πρεσβειών του να είναι ιαματικός για όλους και για μικρούς και για μεγάλους και για ηλικιωμένους και για ασθενείς και για αυτούς που νομίζουν ότι είναι καλά και όλους να μας ενώνει πάντοτε στην χάρη του και να γευόμαστε τέτοιες χαρές και ακόμη μεγαλύτερες χαρές στους τόπους μας».
Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κοινότητα Μύρτου οργάνωσε εκδήλωση, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και αιμοδοσία στη μνήμη των πεσόντων, αγνοουμένων και όσων πέθαναν στην προσφυγιά. Το παρόν τους στη Θεία Λειτουργία και την εκδήλωση έδωσαν Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων και κοινοτάρχες της επαρχίας Κερύνειας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Πανήγυρις του Αγίου Παντελεήμονα και χειροτονία πρεσβυτέρου στην Κακοπετριά

Με πανηγυρική λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε, το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονα στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό ναό στην κοινότητα Κακοπετριάς, καθώς και η χειροτονία του ευλαβέστατου διακόνου του ναού πατρός Αθανάσιου Γ. Βουδούρη εις πρεσβύτερο. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και με τη συμμετοχή στίφους πιστών.
Ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος πάτερ Αθανάσιος Γ. Βουδούρης κατάγεται από τη Βέροια Ημαθίας. Είναι έγγαμος με τέσσερα τέκνα και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. 
Ο πάτερ Αθανάσιος στον χειροτονητήριο λόγο του, εν πρώτοις, ανέφερε τα εξής: «απεκδυόμενος τη στολή της διακονίας, και ενδυόμενος τα ιερά άμφια του πρεσβυτέρου, αισθάνομαι ενδόμυχα την ανάγκη να εκφράσω την αμέτρητή μου ευγνωμοσύνη προς τον ζωοδότη Κύριο, ο οποίος επ’ ευεργεσία, με κάλεσε κοντά του, οδηγώντας τα βήματά μου στην αγιότατη, αποστολοβάδιστη, και αγιοτόκο Μητρόπολη Μόρφου».
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο με τα κάτωθι λόγια: «Σήμερα, αυτή τη λαμπρή και μεγάλη ημέρα για την κοινότητά μας, καλούμαι, με τις ευχές σας, να λάβω τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης, το βαθμό του πρεσβυτέρου, προκειμένου να συνεχίσω να υπηρετώ την ενορία που μου εμπιστευτήκατε, και τόσο πολύ έχω αγαπήσει. Δεχθείτε, λοιπόν, Πανιερώτατε, τις θερμές μου ευχαριστίες, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, τόσο για το πατρικό σας ενδιαφέρον, και για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε, αναθέτοντάς μου τα υψηλά καθήκοντα που απορρέουν από το υπούργημα του πρεσβυτέρου. Σας παρακαλώ, να εύχεστε πάντοτε προς τον Κύριο, όπως φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας, και τίμιος υπηρέτης των εντολών του Θεού, εις δόξαν του Τιμίου ονόματός Του και εις διακονία του χριστεπώνυμου ποιμνίου – που, κατά παραχώρηση Θεού, μου εμπιστεύεστε». 
Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πάτερ Αλέξανδρο, εφημέριο της οικείας ενορίας: «Στην αγαπητή αυτή Κοινότητα, διδάχθηκα, από τον σεβαστό εφημέριό της, τον π. Αλέξανδρο, τα πρώτα νάματα της ιερατικής ζωής. Το πατρικό ενδιαφέρον και η ειλικρινής του αγάπη, σκέπασαν όλο αυτό το διάστημα της διακονίας μου τις προσωπικές μου ελλείψεις και αδυναμίες. Για τον λόγο αυτό, εκφράζω προς το πρόσωπο του τις θερμότατες ευχαριστίες μου, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, ευχόμενος όπως ο Θεός του χαρίζει δύναμη, υγεία, φωτισμό και σωτηριώδη μετάνοια. Είμαι βέβαιος ότι οι ευχές και το ενδιαφέρον του θα συνεχίσουν να με σκεπάζουν και στα νέα μου καθήκοντα».  
Ο πάτερ Αθανάσιος μίλησε, επίσης, για την ευλογημένη εμπειρία του με τους νέους της ενορίας του και της Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου:  «Ισχυρά διδάγματα έλαβα μέσα από την επαφή μου με τους νέους και τα παιδιά, τόσο κατά τη διάρκεια των κατηχητικών συναντήσεων της ενορίας μας, όσο και μέσω της συναναστροφής μου μαζί τους στην Κατασκήνωση της Μητροπόλεώς μας. Η πληγωμένη αθωότητά τους, από τα δικά μας πάθη και δικές μας αδυναμίες, μας υποχρεώνει να αντιληφθούμε ότι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, η ανάγκη για προσευχή και εναπόθεση των ελπίδων μας στη Χάρη και το Έλεος του Θεού, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε». 
Ευχαρίστησε, ακόμη, τους οικείους, τους συγγενείς και φίλους του, στην Ελλάδα και την Κύπρο και ιδιαιτέρως την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία, για την αγάπη τους και την αδιάκοπη υποστήριξή τους. Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. 
Στο τέλος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στον μακαριστό παππού του, πατέρα Αθανάσιο Μαρμαρά: «Ιδιαιτέρως αισθάνομαι την ανάγκη, αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ζωής μου, να μνημονεύσω και να επικαλεστώ τις πρεσβείες και τις προσευχές του μακαριστού πατρός Αθανασίου Μαρμαρά, του αγαπημένου μου παππού, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι αγάλλεται και χαίρει, αναπαυόμενος «εν σκηναίς δικαίων».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρατεθούν οι παραινέσεις του εφημέριου της εν λόγω ενορίας, πατρός Αλεξάνδρου: «Πανιερώτατε, πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, είμαι πολύ συγκινημένος αλλά χαρούμενος, επειδή ο Θεός ευλόγησε να έχω στο εξής ένα συνεργάτη άξιο, τον οποίο πολύ αγάπησα από καρδίας, τον πατέρα Αθανάσιο. Σήμερα εορτάζει η εκκλησία μας, του Αγίου Παντελεήμονος, όμως η εορτή αυτή ενισχύετε και με μια άλλη εορτή της χειροτονίας του πάτερ Αθανασίου. Ευχαριστούμε τον Θεό και τον Πανιερώτατο, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο για αυτή την χειροτονία και τον ερχομό του π. Αθανασίου κοντά μας. Όλοι μας, ως εκκλησία και ποίμνιο της Κακοπετριάς, το νιώθουμε αυτό το ευχάριστο γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται από την παρουσία όλων εδώ. Είμαστε ευχαριστημένοι και ήρθαμε να ενισχύσουμε τον νέο ιερέα με τις προσευχές και δεήσεις μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους οικείους του πατρός Αθανασίου ότι εγώ προσωπικά και η εκκλησία μας θα αγκαλιάσουμε τον πατέρα Αθανάσιο με όλη τη θέρμη της καρδιάς μας, θα του συμπαρασταθούμε, θα τον ενισχύσουμε στα πρώτα του βήματα και οι προσευχές μας θα τον συνοδεύουν πάντοτε όσο υπάρχουμε.
Στα πενήντα χρόνια της σταδιοδρομίας μου ως ιερέας σε αυτή την κοινότητα ξεχώρισα δυο σημαντικά πράγματα, τα όποια οφείλει κάθε ιερέας να έχει υπόψη του. Πρώτον, ο ιερέας είναι πνευματικός πατέρας όλης της κοινότητας, όλοι οι ενορίτες είναι πνευματικά του τεκνά, για αυτό πρέπει να είναι αμερόληπτος με όλους, μακριά από πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις. Ο κάθε ένας ενορίτης μας έχει την ανάγκη όλων μας, να μη ξεχωρίζουμε πρόβατα από λύκους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι χρειάζεται η ειλικρινής επικοινωνία του ιερέως με το ποίμνιό του, αυτά που είπε ο απόστολος Παύλος κλαίω μετά κλαιόντων και χαίρω μετά χαιρόντων. Πάτερ Αθανάσιε να τα έχεις πάντοτε υπόψη σου και η παρουσία σου να είναι και στη λύπη και στη χαρά των ενοριτών σου. Εύχομαι και ευχόμαστε όλοι μας καλή σταδιοδρομία και καλό ιερατικό βίο. Προς το ποίμνιο της Κακοπετριάς αφήνω μια παρακαταθήκη: αγκαλιάστε τον νέο σας ιερέα, με όλη σας την αγάπη, με όλη σας τη θέρμη, σεβαστείτε τον, βοηθήστε τον για να είναι και αυτός χαρούμενος. Τότε οι ευλογίες και οι ευχές του προς εμάς και τον Ύψιστο θα είναι πολλαπλές».
Τέλος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος νουθετώντας τον πάτερ Αθανάσιο, είπε: «πάτερ Αθανάσιε να συνεχίσεις αυτά που παρέλαβες από τον μακαριστό γέροντα πρεσβύτερο πάππου σου Αθανάσιο, αυτά που παραλαμβάνεις από τον πατέρα Αλέξανδρο και αυτά που θα παραλάβεις από την παρακαταθήκη που εντός ολίγου τα ανάξια χέρια μου θα σου δώσουν, το σώμα του Αναστημένου και Σωτήρος Χριστού. Εύχομαι ο Θεός να σου δίνει μετάνοια, ταπεινό φρόνημα, να βλέπεις πρώτα και κύρια, τα δικά σου λάθη, να τα καταθέτεις εις την μετάνοια σου καθημερινά στα πόδια του Σωτήρος Χριστού και έτσι θα μπορείς να παίρνεις την άφεση των αμαρτιών και θα είσαι ξεκούραστος και ανάλαφρος για να μπορείς να ξεκουράζεις το βεβαρημένο ποίμνιό σου. Καλή δύναμη, καλή πορεία στην ιεροσύνη σου».

Διακόνου Φοίβου Παναγιώτου – Ι. Μ. Μόρφου

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Τους αγίους Ερμόλαο και Παρασκευή τίμησαν οι Κερυνειώτες

Με ιεροπρεπή απλότητα και θρησκευτική ευλάβεια, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγίου Ερμολάου, Βασίλειας, Παλαιόσοφου και Λαπήθου Κερύνειας, αλλά και η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας τίμησαν, στην προσφυγιά, την ιερή μνήμη του πολιούχων και προστατών αγίων των κοινοτήτων τους, αγίου ιερομάρτυρος Ερμολάου και αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.
Το απόγευμα της Πέμπτης 25ης Ιουλίου, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας, στην Λευκωσία, εψάλει ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και ακολούθησε η λιτάνευσης των Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των εορταζομένων αγίων, πέριξ του ναού, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.
Δεκάδες πιστοί από την ενορία της Μακεδονίτισσας, αλλά και κυρίως πρόσφυγες από τις εορτάζουσες κοινότητες, καθώς και τα γύρω χωριά της Κερύνειας έσπευσαν να ανάψουν ένα κεράκι, να παρακολουθήσουν την εσπερινή ακολουθία και να παρακαλέσουν τους τιμωμένους αγίους όπως, δια των πρεσβειών τους, συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας και του δράματος της μαρτυρικής μας πατρίδας.
Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Σοφοκλής Φυττής και Μάριος Μαυρίδης, ο επίτροπος Αγροτικών πληρωμών Κώστας Πετρίδης, κοινοτάρχες και άλλοι παράγοντες της επαρχίας Κερύνειας. 
Λίγο πριν το τέλος της εσπερινής ακολουθίας, ο Πανιερώτατος, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ των εν τη Επαρχία Κυρηνείας και αλλαχού ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ως και υπέρ πάντων των επ’ ελπίδι επιστροφής εις τας πατρογονικάς ημών εστίας εν προσφυγιά κεκοιμημένων εκτοπισμένων και προσφύγων, αναπέμποντας παράλληλα δέηση υπέρ ανευρέσεως και εξακριβώσεως της καταστάσεως των αγνοουμένων μας.
Στο σύντομο λόγο του, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, υπογράμμισε ότι «μπορεί στο σώμα εμάς των εκτοπισμένων, των προσφύγων, να συμβαίνουν πολλά παθήματα, ξέρουμε όμως ότι έχει τη μέριμνα μας ο ίδιος ο Θεός και οι άγιοι μας, οι οποίοι έπαθαν τόσα πολλά για μας και δεν θα μας αφήσουν. Ποτέ δεν μας άφησαν και αν νομίζουμε ότι μας άφησαν είναι διότι εμείς πρώτοι τους αφήσαμε και απομακρυνθήκαμε».
«Επιστρέφουμε, λοιπόν, με μετάνοια και είμαστε σίγουροι ότι παρά τις πολλές δυσκολίες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλοί λένε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα και χειρότερα, ας είμαστε κοντά στην Εκκλησία και κοντά στους αγίους για να παίρνουμε δύναμη. Μόνο έτσι, με την βοήθεια του Θεού, θα μπορέσουμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε στον τόπο μας», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο Πανιερώτατος, ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους», επισημαίνοντας ότι «οι προσευχές μας είναι με όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και κοντά σε όλους όσους έχουν την ανάγκη μας και χρειάζονται την βοήθεια μας. Η σκέψη μας, αλλά και τα έργα μας να είναι πάντα μαζί τους».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Λαύρα των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, υπαίθριο Πανηγυρικό Πατριαρχικό Συλλείτουργο, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, και με την συμμετοχή των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν στους εορτασμούς για την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς.
Συγκεκριμένα συλλειτούργησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, καθώς και Αντιπρόσωποι Αρχιερείς και Ιερείς των Εκκλησιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αμερική Αρχιεπίσκοπος Τύχων, ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος και μια πλειάδα σειρά των επισκόπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας. 
Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους και την παρακολούθησαν εν κατανύξει και απόλυτη τάξει και ησυχία χιλιάδες πιστών, οι οποίοι κατέκλεισαν κυριολεκτικά την πλατεία έξω από το Καθολικό της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου για να εορτάσουν το μεγάλο τούτο γεγονός της Εκκλησίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Θεία Λειτουργία ακούστηκαν εκφωνήσεις στα Σλαβικά, Ελληνικά, Γεωργιανά, Σερβικά, Πολωνικά και Αγγλικά και έψαλλαν οι χορωδίες της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου και της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε για το γεγονός της 1025ης επετείου εκχριστιανισμού των Ρώς, εξ ονόματος όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα εορτάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία, ένα γεγονός που εξακολουθεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της και τους λαούς αυτών των εδαφών».
«Εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με το παρελθόν», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αλλά πρέπει να ασχολούμαστε με το μέλλον «για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από την φτώχεια, τον πόλεμο, τη βία, τις διακρίσεις και όλες τις μορφές της διαίρεσης και της βαρβαρότητας».
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια θεόσταλτη αποστολή και ηθική υποχρέωση να μαρτυρήσει για την αγάπη, την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την ενότητα και την κοινωνία. Καλούμαστε να είμαστε το φως του κόσμου σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση φέρνει νέες προκλήσεις για όλους μας. Οφείλουμε, όπως η Γραφή μαρτυρεί, να επαγρυπνούμε και να παραμένουμε σταθεροί στην πίστη μας, να είμαστε γενναίοι, θαρραλέοι και ισχυροί και όλες τις πράξεις μας να τις εμπνέει η αγάπη, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αγίου Παύλου», επεσήμανε ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, από την πλευρά του καλωσόρισε τους υψηλούς καλεσμένους του και τους ευχαρίστησε για τη παρουσία και τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Τέλος, οι Προκαθήμενοι και αντιπρόσωποι των διαφόρων Εκκλησιών ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο για τα ονομαστήρια του, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και μια ποιμαντική ράβδο.
Στην συνέχεια όλοι οι προσκεκλημένοι παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα, στο έναντι της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, Εθνικό Πολιτιστικό Μουσείο Τέχνης (παλαιό οπλοστάσιο Μιστέτσκυ), το οποίο παρέθεσε προς τιμήν τους ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος. Παρόντες στο γεύμα και οι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Serhiy Lyovochkin και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Αμέσως μετά το γεύμα, οι υψηλοί επισκέπτες της Ρωσικής Εκκλησίας, επιβιβάστηκαν στην ειδική αμαξοστοιχία με προορισμό το Μίνσκ της Λευκορωσίας, όπου θα ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 1025η επέτειο από την βάπτιση των Ρώς.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Λαμπρές εκδηλώσεις στο Κίεβο

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, υπαίθριο Πανηγυρικό Συλλείτουργο, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, και με την συμμετοχή των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν στους εορτασμούς για την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς.
Αυτή την ώρα όλοι οι προσκεκλημένοι παρακάθηνται σε επίσημο γεύμα το οποίο παραθέτει προς τιμήν τους ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος.

Ευρύτερο ρεπορτάζ σε λίγο με περισσότερες λεπτομέρειες από τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις στο Κίεβο.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Προέδρου Ουκρανίας με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχαν σήμερα οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που βρίσκονται στο Κίεβο για να γιορτάσουν την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Λαύρα των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, έδρα του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτου, Βλαδιμήρου, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους υψηλούς και εκλεκτούς καλεσμένους του αφού εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση μαζί τους, τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς και για την κοινή προσευχή που θα έχουν στο Κίεβο.
«Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και τις προσπάθειες που καταβάλλεται για να ενισχυθεί η ενότητά σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, τόνισε ο κ. Γιανουκόβιτς, υπογραμμίζοντας, ακολούθως, την ανάγκη για την «προστασία των ηθικών αξιών που για αιώνες ήταν το θεμέλιο της ταυτότητάς μας».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εκκλησιαστική διαίρεση, η οποία υπάρχει στην χώρα του και απευθυνόμενος προς τους Προκαθημένους των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών τόνισε «ελπίζω στις προσευχές και τις πρακτικές προσπάθειες σας για την προώθηση της ενσωμάτωσης όλων, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθοδόξους, γύρω από το κοινό ποτήριο του Χριστού».
Τέλος ο κ. Γιανουκόβιτς παρασημοφόρησε, τους αρχηγούς των Εκκλησιών, με το κρατικό βραβείο του Τάγματος του πρίγκιπα Yaroslav του Σοφού και παρέθεσε γεύμα προς τιμή τους.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προσέφερε προς τον Ουκρανό Πρόεδρο βαρύτιμη εικόνα της Παναγίας Κυκκώτισσας.
Απόψε, ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, παρέθεσε δείπνο στην εξοχική κατοικία του, η οποία βρίσκεται σε μοναστήρι έξω από το Κίεβο. Προηγήθηκε ανταλλαγή δώρων και δόθηκε στους Προκαθημένους εκκλησιαστικό παράσημο.
Αύριο το πρωί, ημέρα μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, θα τελεστεί υπαίθριο συλλείτουργο στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου και στην συνέχεια θα αναχωρήσουν για το Μίνσκ, όπου θα ολοκληρωθούν οι εορτασμοί.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δοξολογία στο λόφο Βλαντιμίρ στο Κίεβο

Στο Κίεβο της Ουκρανίας, «την μητέρα των ρωσικών πόλεων», όπως την χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, έχουν μεταφερθεί, από χθες το βράδυ, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1025 χρόνια εκχριστιανισμού των Ρώς.

Η ειδική αμαξοστοιχία, η οποία μετέφερε τους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μετέχουν στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς και τον σταυρό του πρωτοκλήτου των αποστόλων Ανδρέα, έφθασε χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής, στη περίφημο Λαύρα του Κιέβου, από Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο, κληρικούς και χιλιάδες πιστούς.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε με πάσα επισημότητα και στην παρουσία των προέδρων της Ρωσίας κ. Βλαδιμήρ Πούτιν, της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιανούκοβιτς, της Μολδαβίας κ. Νικολάε Τιμόφτι, της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, και πλήθος επισήμων και πρέσβεων, Πανηγυρική Δοξολογία στο λόφο του Βλαντιμίρ, παρά τον Δνείπερο ποταμό, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση προσήλθαν και βαπτίστηκαν μαζικά οι βογιάροι (αριστοκράτες) και ο λαός των Ρώς.

Της Πανηγυρικής Δοξολογίας προέστη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο, στην παρουσία των Προκαθημένων και των Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Λαμπρός εσπερινός της Αγίας Άννης στην Λάρνακα

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης εορτάστηκε η εορτή της κοιμήσεως της Αγίας Άννης, μητέρας της Παναγίας μας, στον ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα, στην ομώνυμη κοινότητα της επαρχίας Λάρνακος.
Την  παραμονή της εορτής, Τετάρτη 24 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η λιτάνευση της ιερής εικόνος της Αγίας Άννης πέριξ του ναού, χοροστατούντος του  Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, συμπαραστατούμενος από τον λόγιο Αγιορείτη ιερομόναχο π. Γρηγόριο, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, καθώς και κληρικούς της Μητροπόλεως Κιτίου.  
Στο κήρυγμά του, ο π. Γρηγόριος, κάνοντας αναφορά στους ύμνους, που ακούγονται κατά την διάρκεια του Εσπερινού, μίλησε για το «πόσο μεγάλη ήταν η αγιότητα των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ώστε να αξιωθούν να γίνουν γονείς της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου» και παράλληλα παρουσίασε, στο πυκνότατο εκκλησίασμα, τα μηνύματα που στέλλουν σε όλους μας σήμερα οι άγιοι Θεοπάτορες.
«Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η αρετή των Θεοπατόρων. Είχαν ένα μεγάλο και αβάστακτο πόνο. Δεν είχαν αξιωθεί να γίνουν γονείς και εδώ ακριβώς, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα αυτό της ατεκνίας, βλέπουμε την μεγάλη πνευματική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται. Δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν αγανάκτησαν, δεν παραπονέθηκαν στον Θεό, δεν έτρεξαν σε ανθρώπους να βρουν λύση στο πρόβλημα τους, αλλά με ταπείνωση, με σεμνότητα, με υποταγή στο θείο θέλημα κατέφυγαν στον Κύριο ζητώντας τη βοήθεια Του», επεσήμανε.
«Αντιμετώπισαν το μεγάλο τους το πρόβλημα με πίστη στο Χριστό, με προσευχή, με ελπίδα», ανέφερε ο π. Γρηγόριος για να αναρωτηθεί ακολούθως «τι κάνουμε σήμερα όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα άραγε και ποιο είναι επομένως το μήνυμα το οποίο μπορούν να μεταδώσουν στον σημερινό άνθρωπο οι άγιοι Θεοπάτορες»;
«Οτιδήποτε δυσάρεστο, οτιδήποτε απρόβλεπτο, οτιδήποτε φαίνεται στα μάτια μας λυπηρό ή συμβαίνει στην ζωή μας, πρέπει να το αναθέσουμε στο Χριστό. Πρέπει να το εμπιστευθούμε στην αγάπη Του, πρέπει να ελπίζουμε στην αγάπη Του για να καταφεύγουμε σ’ Αυτόν όπως οι άγιοι Θεοπάτορες. Ικέτες της αγάπης Του, ικέτες της φιλανθρωπίας Του».
«Πολλές φορές δεν σκεπτόμαστε ότι εκείνος που είναι η πρώτη μας καταφυγή και η πρώτη μας ελπίδα είναι ο Χριστός. Πολλές φορές καταφεύγουμε σε ανθρώπινες λύσεις και επιδιώκουμε άνθρωποι να μας βοηθήσουν για να λύσουμε τα όποια προβλήματα μας ενώ στην πραγματικότητα η λύση μπορεί ναρθεί μονάχα από τον Χριστό. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που μπορεί να μας δώσει η σημερινή μέρα. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που μπορεί να μας δώσει η ζωή των αγίων Θεοπατόρων», πρόσθεσε.
«Αυτό ας κρατήσουμε από τη σημερινή εορτή και ας παρακαλέσουμε τους αγίους Θεοπάτορες, την αγία Άννα και τον άγιο Ιωακείμ, να μας προσφέρουν κάτι από το βίο τους, να μας προσφέρουν κάτι από την εμπιστοσύνη τους στο Χριστό», τόνισε.
Τέλος, ο π. Γρηγόριος, κατέθεσε και την άποψη που ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος έλεγε, ότι δηλαδή «δεν πρέπει να υπάρχει χριστιανός που κάθε μέρα δεν προσεύχεται με πόθο πολύ στους αγίους Θεοπάτορες, γιατί σ’ αυτούς, μετά τον Χριστό και μετά την Παναγία, τα οφείλουμε όλα».
«Αυτά μας διδάσκει και μας προσφέρει η σημερινή εορτή και μακάρι, δι’ ευχών των αγίων Θεοπατόρων και δι’ ευχών της αγίας θυγατρός των, της Υπεραγίας Θεοτόκου, να αξιωθούμε και εμείς, να μπορέσομε να πορευτούμε τον δρόμο που μας έδειξαν εκείνοι», είπε καταλήγοντας.
Λουκάς Α. Παναγιώτου