Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Τους αγίους Ερμόλαο και Παρασκευή τίμησαν οι Κερυνειώτες

Με ιεροπρεπή απλότητα και θρησκευτική ευλάβεια, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγίου Ερμολάου, Βασίλειας, Παλαιόσοφου και Λαπήθου Κερύνειας, αλλά και η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας τίμησαν, στην προσφυγιά, την ιερή μνήμη του πολιούχων και προστατών αγίων των κοινοτήτων τους, αγίου ιερομάρτυρος Ερμολάου και αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.
Το απόγευμα της Πέμπτης 25ης Ιουλίου, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας, στην Λευκωσία, εψάλει ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και ακολούθησε η λιτάνευσης των Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των εορταζομένων αγίων, πέριξ του ναού, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.
Δεκάδες πιστοί από την ενορία της Μακεδονίτισσας, αλλά και κυρίως πρόσφυγες από τις εορτάζουσες κοινότητες, καθώς και τα γύρω χωριά της Κερύνειας έσπευσαν να ανάψουν ένα κεράκι, να παρακολουθήσουν την εσπερινή ακολουθία και να παρακαλέσουν τους τιμωμένους αγίους όπως, δια των πρεσβειών τους, συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας και του δράματος της μαρτυρικής μας πατρίδας.
Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Σοφοκλής Φυττής και Μάριος Μαυρίδης, ο επίτροπος Αγροτικών πληρωμών Κώστας Πετρίδης, κοινοτάρχες και άλλοι παράγοντες της επαρχίας Κερύνειας. 
Λίγο πριν το τέλος της εσπερινής ακολουθίας, ο Πανιερώτατος, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ των εν τη Επαρχία Κυρηνείας και αλλαχού ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ως και υπέρ πάντων των επ’ ελπίδι επιστροφής εις τας πατρογονικάς ημών εστίας εν προσφυγιά κεκοιμημένων εκτοπισμένων και προσφύγων, αναπέμποντας παράλληλα δέηση υπέρ ανευρέσεως και εξακριβώσεως της καταστάσεως των αγνοουμένων μας.
Στο σύντομο λόγο του, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, υπογράμμισε ότι «μπορεί στο σώμα εμάς των εκτοπισμένων, των προσφύγων, να συμβαίνουν πολλά παθήματα, ξέρουμε όμως ότι έχει τη μέριμνα μας ο ίδιος ο Θεός και οι άγιοι μας, οι οποίοι έπαθαν τόσα πολλά για μας και δεν θα μας αφήσουν. Ποτέ δεν μας άφησαν και αν νομίζουμε ότι μας άφησαν είναι διότι εμείς πρώτοι τους αφήσαμε και απομακρυνθήκαμε».
«Επιστρέφουμε, λοιπόν, με μετάνοια και είμαστε σίγουροι ότι παρά τις πολλές δυσκολίες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλοί λένε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα και χειρότερα, ας είμαστε κοντά στην Εκκλησία και κοντά στους αγίους για να παίρνουμε δύναμη. Μόνο έτσι, με την βοήθεια του Θεού, θα μπορέσουμε τουλάχιστον να επιβιώσουμε στον τόπο μας», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο Πανιερώτατος, ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους», επισημαίνοντας ότι «οι προσευχές μας είναι με όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και κοντά σε όλους όσους έχουν την ανάγκη μας και χρειάζονται την βοήθεια μας. Η σκέψη μας, αλλά και τα έργα μας να είναι πάντα μαζί τους».
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου