Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πανδαισία ηχοχρωμάτων στην πλατεία Αγίου Λαζάρου

Με «όχημα» την επιθυμία της πόλης, του Δήμου της Λάρνακας και του ιερού ναού Αγίου Λαζάρου να τιμήσουν, αφ’ ενός μεν τον πολιούχο άγιο της και αφ’ ετέρου τον ευκλεώς διακονούντα την πόλη και επαρχία Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο για τα 40 χρόνια αρχιερατείας του, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1ης Ιουλίου, η λαμπρή συναυλία με τον γενικό τίτλο «Χαίροις Ένδοξε Λάζαρε».

Η όλη εκδήλωση, μέσα από τη μυσταγωγική και κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε αποτέλεσε ένα πραγματικά ορθάνοιχτο παράθυρο με θέα τις εικόνες, τις μελωδίες και τα ηχοχρώματα που γεννήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και κατεγράφησαν στα πάμπολλα κάλαντα, τα οποία η συλλογική παράδοση του Ρωμαίικου έχει πλάσει, διασώσει και έχει αφιερώσει στον πολιούχο της Λάρνακας, άγιο Λάζαρο τον Τετραήμερο.
Τους ήχους τούτους και τις αναπνοές, που πηγάζουν από τα βάθη της πίστεως της καθ’ ημάς Ανατολής και τις καταθέσεις ψυχής των ανωνύμων δημιουργών τους, απόλαυσαν οι 3000 και πλέον θεατές, που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον προαύλιο χώρο και την πλατεία του αγίου Λαζάρου, με προεξάρχουσα τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Άντρη Αναστασιάδη, τον τιμώμενο Μητροπολίτη Κιτίου, τον Δήμαρχο Λάρνακας, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τον ιερό κλήρο, τις τοπικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα της πόλης.

Το καλλιτεχνικό μέρος τελούσε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια  του γνωστού κύπριου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους,  με τη συμμετοχή των εκλεκτών καλλιτεχνών, Πέτρου Γαϊτάνου, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Μελίνας Ασλανίδου, Λυδίας Σέρβου και Μιχάλη Τερλικκά. Συμμετείχαν, επίσης, η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, η Παιδική Χορωδία του Δήμου Λάρνακας και η Χορωδία Μουσικών Λυκείων Λάρνακας – Αμμοχώστου. Την ευθύνη παρουσίασης ανέλαβαν οι ηθοποιοί Βαρνάβας Κυριαζής και Μόνικα Μελέκη, ενώ τα κείμενα της εκδήλωσης υπογράφονται από τον Αρχιμανδρίτη Λάζαρο Γεωργίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Μέσα απ’ αυτήν, ο Δήμος της Λάρνακας θέλησε να προβάλει την πόλη τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους επισκέπτες και κυρίως στους ορθοδόξους Ρώσους, ενώ στοχεύει οι εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου Λαζάρου να γίνουν ετήσιος θεσμός.


Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου