Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Από τα λογιστικά βιβλία στα λειτουργικά

Εν μέσω πλήθους πιστών και σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης τελέστηκε, σήμερα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος χειροτόνησε εις διάκονο τον εγκεκριμένο Λογιστή και μέλος της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού της Λαϊκής Τράπεζας, ελλογιμώτατο κ. Δημήτριο Κούτσιο.
Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από φίλους, συναδέλφους και πνευματικούς αδελφούς του ναό, οι οποίοι προσήλθαν να προσευχηθούν και να ευχηθούν για τον νέο διάκονο της Εκκλησίας. Παρόντες βέβαια η σύζυγος - διακόνησα Χριστίνα, οι «6 μικροί του αγγέλοι», τα παιδιά του και η οικογένειά του.

Ο νέος διάκονος στον χειροτονητήριο λόγο του αναφέρθηκε, με πολλή συγκίνηση, στην μακαριστή γιαγιά του, η οποία, όπως είπε «με την σοφία, την σύνεση, αλλά κυρίως με την αγάπη της ενεφύσησε σε μένα τα πρώτα σκιρτήματα αγάπης προς το Θεό και την Εκκλησία».
«Μου έμαθε την ύψιστη σημασία της υπακοής. Σμίλευσε στην παιδική μου καρδιά την πολλή αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον. Πάντοτε με διαβεβαίωνε ότι το πιο ασφαλές καταφύγιο για τις έγνοιες και τις ανησυχίες μου είναι το στοργικό ωμοφόριο της γλυκυτάτης Παναγίας μας», πρόσθεσε.

Ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε ακολούθως όλους εκείνους, οι οποίοι τον χειραγώγησαν πνευματικά και συντέλεσαν, συνήργησαν και στήριξαν την επιλογή και ιερή αυτή επιθυμία του. 
«Τελειώνοντας, εκφράζω την δέηση μου προς τον Δωρεοδότη Θεό, σε εκείνο που ετάζει καρδιάς και νεφρούς, όπως με ενισχύσει και φωτίζει στο έργο της διακονίας μου. Να μου προσθέτει πίστη, σύνεση και υπομονή», συμπλήρωσε.

Στην αντιφώνηση του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, ενουθέτησε πνευματικά τον νέο διάκονο και με τον πατρικό του λόγο του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια με τα οποία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ύψιστο λειτούργημα της Ιερωσύνης.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην έκφραση του αποστόλου Παύλου ότι «αι ημέρες πονηραί εισίν» επεσήμανε ότι οι μέρες, τις οποίες διερχόμαστε, είναι όντως πολύ δύσκολες και χρειαζόμαστε «ενίσχυση και παρηγορία». «Είναι καλή μεν η παρηγορία και η ενίσχυση του Θεού, αλλά ο Θεός γνωρίζει πως είμαστε άνθρωποι και χρειαζόμαστε και το ανθρώπινο στήριγμα. Εσύ λοιπόν, μέσα στην Εκκλησία, θα βλέπεις και θα στηρίζεις τους πονεμένους αδελφούς, όπως όλοι οι συνεργάτες μας, οι διάκονοι και οι ιερείς, της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι σήμερα πράττουν», είπε.

«Έχεις περάσει, με την ευλογία του Θεού, στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσεις την ιερά επιστήμη της Θεολογίας, μαζί με τις άλλες όμορφες και ωραίες και διακεκριμένες σπουδές σου», πρόσθεσε ο Πανιερώτατος για να υποδείξει ότι «η Θεολογία, θα το διαπιστώσεις και μόνος σου, δεν είναι η θεολογία των βιβλίων, δεν είναι η θεολογία του γραφείου, δεν είναι η θεολογία της επίδειξης και των συνεδρίων. Θεολογία σημαίνει αληθινή προσευχή μέσα στην καρδία μας. Να μάθουμε μέσα στην καρδία μας να προσεύχεται το πνεύμα το Άγιο και να εναρμονίσουμε το δικό μας, ανθρώπινο θέλημα, με το θέλημα του Θεού».

«Με αυτά λοιπόν στην σκέψη σου και τα θεία παραδείγματα που έχεις μέσα στο νου σου, στην καρδιά σου και την ψυχή σου εισέρχεσαι σήμερα στο άγιο και ιερό θυσιαστήριο για να διακονείς τον Εσταυρωμένο Κύριο μας, αλλά και Βασιλέα της Δόξης», τόνισε, κατακλείοντας τον λόγο του, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου