Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μεξικού Αθηναγόρας: «Μη χάσετε ποτέ αυτό που είστε»

Ολιγοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ. Αθηναγόρας για να ευλογήσει το γάμο του Κοινοτάρχη Διόριου Τάσου Χρυσηλίου μετά της μνηστή του Μόνικας.
Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε, την Κυριακή 7 Ιουλίου, με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο στον Ιερόν Ναό Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος ευρίσκεται στον Συνοικισμό Αγίου Ανδρέου στα Λατσιά.
Στον εν λόγω ιερό ναό πραγματοποιήθηκε σύναξη των προσφύγων κατοίκων της κοινότητος Θέρμια, της επαρχίας Κερύνειας και τέθηκε προς προσκύνηση και ευλογία η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Θερμιώτισσας, την οποία, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός λειτάνευσαν πέριξ του ναού.
Παράλληλα, οι δύο ιεράρχες, προέστησαν του καθιερωμένου μνημοσύνου υπέρ των εθνομαρτύρων Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ των βιαίω θανάτω υπό των Τούρκων αναιρεθέντων την 9ην Ιουλίου 1821.
Ο Σεβασμιώτατος, στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και στον αγώνα που καταβάλλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, στις χώρες της ποιμαντικής του ευθύνης, στην Λατινική Αμερική, αλλά και στους πλούσιους καρπούς που η προσπάθεια αυτή αποδίδει μέχρι σήμερα.
«Εμείς είμαστε σε ένα καινούργιο κόσμο. Αυτοί που έρχονται σε μένα δεν ξέρουν την Ορθοδοξία και πρέπει να τους μάθεις, σαν τα μικρά παιδιά, πώς να κάνουν το σταυρό τους, πώς να πιστεύουν, πώς να ζήσουν Ορθόδοξα τη ζωή τους για να γίνουν και αυτοί οι νέοι Ορθόδοξοι στην μεγάλη Ήπειρο της Αμερικής», είπε.
Ο Μεξικού Αθηναγόρας απευθυνόμενος, στην συνέχεια, προς τον Κυρηνείας Χρυσόστομο, τόνισε ότι «εσείς από την πλευρά σας περνάτε το μεγάλο σταυρό σας Δέσποτα μαζί με το ποίμνιο σας. Μια παράκληση αδελφική, μη χάσετε ποτέ αυτό που είστε. Μπορεί να είστε για λίγο μακριά από την Κερύνεια, αλλά είστε Έλληνες και Ορθόδοξοι. Έχετε αυτά τα δύο μεγάλα ιδανικά, τα οποία μας έδωσε ο Θεός και οφείλεται και να φυλάξετε και να τα τηρήσετε και να τα μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας πάση θυσία».
«Ζείτε κάποιο σταυρό αυτή την στιγμή, αλλά ο σταυρός θα περάσει και θα λειτουργήσουμε στην Κερύνεια όπως τώρα. Ο σταυρός θα περάσει και θα νικήσουμε. Αυτό είναι το θέλημα του Κυρίου. Αλλά μαζί με αυτό μη χάσετε αυτό που εμείς παραλάβαμε. Εσείς απ’ τη μάνα σας, Δεσπότη μου, εγώ από τον πατέρα και την μητέρα μου και όλοι εσείς από τους δάσκαλους και τους ιερείς και τους δικούς σας γονείς. Δώσατε αυτό το δώρο, το μοναδικό, στα παιδιά σας, να παραμείνουν ακραιφνώς και Έλληνες και Ορθόδοξοι», συμπλήρωσε.
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ακόμη ότι «εάν μείνουν τα παιδιά μας, όσος καιρός και να περάσει θα είναι Κερυνειώτες και με την σκέψη αυτή θα ευελπιστούν και θα παλεύουν και θα ποθούν και θα φλέγονται να επιστρέψουν εις την χώρα τους, εις το σπίτι τους, εκείνο που τους ανήκει. Αυτό δώστε στα παιδιά σας. Την θύμηση συνέχεια, το τι έχουμε, για να μην το χάσουμε ποτέ».
«Είστε ευλογημένοι, ναι και σταυρωμένοι, αλλά ο σταυρός φέρνει την Ανάσταση. Θα παρακαλώ την Παναγία την Θερμιώτισσα, την Παναγία όλου του κόσμου, την Μάνα μας να σας δώσει την Ανάσταση. Ο Θεός μαζί σας, καλό κουράγιο, καλή δύναμη, καλή προσμονή και σύντομα θα ’ναι η Ανάσταση», υπογράμμισε κλείνοντας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας, κατά την ολιγοήμερο παραμονή του στην Κύπρο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιουλίου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουλίου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου