Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Λαύρα των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, υπαίθριο Πανηγυρικό Πατριαρχικό Συλλείτουργο, επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, και με την συμμετοχή των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι μετέχουν στους εορτασμούς για την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς.
Συγκεκριμένα συλλειτούργησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, καθώς και Αντιπρόσωποι Αρχιερείς και Ιερείς των Εκκλησιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αμερική Αρχιεπίσκοπος Τύχων, ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος και μια πλειάδα σειρά των επισκόπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας. 
Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους και την παρακολούθησαν εν κατανύξει και απόλυτη τάξει και ησυχία χιλιάδες πιστών, οι οποίοι κατέκλεισαν κυριολεκτικά την πλατεία έξω από το Καθολικό της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου για να εορτάσουν το μεγάλο τούτο γεγονός της Εκκλησίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Θεία Λειτουργία ακούστηκαν εκφωνήσεις στα Σλαβικά, Ελληνικά, Γεωργιανά, Σερβικά, Πολωνικά και Αγγλικά και έψαλλαν οι χορωδίες της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου και της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε για το γεγονός της 1025ης επετείου εκχριστιανισμού των Ρώς, εξ ονόματος όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα εορτάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία, ένα γεγονός που εξακολουθεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της και τους λαούς αυτών των εδαφών».
«Εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με το παρελθόν», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αλλά πρέπει να ασχολούμαστε με το μέλλον «για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από την φτώχεια, τον πόλεμο, τη βία, τις διακρίσεις και όλες τις μορφές της διαίρεσης και της βαρβαρότητας».
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μια θεόσταλτη αποστολή και ηθική υποχρέωση να μαρτυρήσει για την αγάπη, την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την ενότητα και την κοινωνία. Καλούμαστε να είμαστε το φως του κόσμου σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση φέρνει νέες προκλήσεις για όλους μας. Οφείλουμε, όπως η Γραφή μαρτυρεί, να επαγρυπνούμε και να παραμένουμε σταθεροί στην πίστη μας, να είμαστε γενναίοι, θαρραλέοι και ισχυροί και όλες τις πράξεις μας να τις εμπνέει η αγάπη, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αγίου Παύλου», επεσήμανε ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, από την πλευρά του καλωσόρισε τους υψηλούς καλεσμένους του και τους ευχαρίστησε για τη παρουσία και τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Τέλος, οι Προκαθήμενοι και αντιπρόσωποι των διαφόρων Εκκλησιών ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο για τα ονομαστήρια του, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και μια ποιμαντική ράβδο.
Στην συνέχεια όλοι οι προσκεκλημένοι παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα, στο έναντι της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, Εθνικό Πολιτιστικό Μουσείο Τέχνης (παλαιό οπλοστάσιο Μιστέτσκυ), το οποίο παρέθεσε προς τιμήν τους ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος. Παρόντες στο γεύμα και οι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Serhiy Lyovochkin και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Αμέσως μετά το γεύμα, οι υψηλοί επισκέπτες της Ρωσικής Εκκλησίας, επιβιβάστηκαν στην ειδική αμαξοστοιχία με προορισμό το Μίνσκ της Λευκορωσίας, όπου θα ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 1025η επέτειο από την βάπτιση των Ρώς.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου