Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Προέδρου Ουκρανίας με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχαν σήμερα οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που βρίσκονται στο Κίεβο για να γιορτάσουν την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Λαύρα των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου, έδρα του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτου, Βλαδιμήρου, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους υψηλούς και εκλεκτούς καλεσμένους του αφού εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση μαζί τους, τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς και για την κοινή προσευχή που θα έχουν στο Κίεβο.
«Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και τις προσπάθειες που καταβάλλεται για να ενισχυθεί η ενότητά σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, τόνισε ο κ. Γιανουκόβιτς, υπογραμμίζοντας, ακολούθως, την ανάγκη για την «προστασία των ηθικών αξιών που για αιώνες ήταν το θεμέλιο της ταυτότητάς μας».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εκκλησιαστική διαίρεση, η οποία υπάρχει στην χώρα του και απευθυνόμενος προς τους Προκαθημένους των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών τόνισε «ελπίζω στις προσευχές και τις πρακτικές προσπάθειες σας για την προώθηση της ενσωμάτωσης όλων, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθοδόξους, γύρω από το κοινό ποτήριο του Χριστού».
Τέλος ο κ. Γιανουκόβιτς παρασημοφόρησε, τους αρχηγούς των Εκκλησιών, με το κρατικό βραβείο του Τάγματος του πρίγκιπα Yaroslav του Σοφού και παρέθεσε γεύμα προς τιμή τους.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος προσέφερε προς τον Ουκρανό Πρόεδρο βαρύτιμη εικόνα της Παναγίας Κυκκώτισσας.
Απόψε, ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, παρέθεσε δείπνο στην εξοχική κατοικία του, η οποία βρίσκεται σε μοναστήρι έξω από το Κίεβο. Προηγήθηκε ανταλλαγή δώρων και δόθηκε στους Προκαθημένους εκκλησιαστικό παράσημο.
Αύριο το πρωί, ημέρα μνήμης του Αγίου Βλαδιμήρου, θα τελεστεί υπαίθριο συλλείτουργο στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως, της Λαύρας των Σπηλαίων (Pechersk) του Κιέβου και στην συνέχεια θα αναχωρήσουν για το Μίνσκ, όπου θα ολοκληρωθούν οι εορτασμοί.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου