Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πανηγυρικό Συλλείτουργο για την 1025η επέτειο εκχριστιανισμού των Ρώσων

Με την δέουσα λάμψη, μεγαλοπρέπεια και τον πανηγυρικό χαρακτήρα που αρμόζει και απαιτεί η περίσταση άρχισαν, στην Μόσχα, οι επίσημες εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις για την 1025η επέτειο εκχριστιανισμού των Ρώς.
Η βάπτιση του πρίγκιπα Βλαδιμήρου το 988 μ.Χ. σηματοδοτεί την αντικατάσταση της ειδωλολατρείας με τον χριστιανισμό ως της θρησκείας του κράτους των Ρώς του Κιέβου και νοηματοδοτεί πλέον την μεγάλη πορεία του Ρωσικού λαού στην σύγχρονη ιστορία και την Ορθοδοξία.
Το μέγα τούτο γεγονός γιορτάζει, τις μέρες αυτές, η Ρωσική Εκκλησία και σήμερα, ημέρα εορτής της Μεγάλης Δουκίσσης της Ρωσίας, αγίας ισαποστόλου Όλγας, πραγματοποιήθηκε, στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Μόσχας κ. Κυρίλλου, Γεωργίας κ. Ηλία, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Πολωνίας κ. Σάββα και των αντιπροσωπειών των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών, που έφτασαν στη ρωσική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στο ιωβηλαίο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τους επισκόπους και τους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Καλωσορίζοντας τους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι «είναι χρέος δικό μας να αποτίσουμε σήμερα φόρο τιμής και μνήμης στους Αγίους που συνέβαλαν τα μέγιστα στη χειραγωγία των Ρώσων προς το λουτρό της παλιγγενεσίας. Κατ’ εφαρμογή της αριστοτελικής αποφάνσεως ότι το θάρρος είναι η πρώτη από τις ανθρώπινες αρετές, επειδή η ύπαρξή της εγγυάται τις άλλες, η Ισαπόστολος και Φωτιστής της Ρωσικής Εκκλησίας Αγία Όλγα, με θάρρος και παρρησία, με το ευεργετικό της παράδειγμα και το σωτηριώδες μήνυμα στα χείλη, ανεδείχθη σε φλογερή ιεραπόστολο της ορθοδόξου πίστεως και σε ευαγγελίστρια του Ρωσικού λαού. Προς αυτήν ευλαβικώς αναφωνούμε «χαίρε ότι εγνώρισας τοις Ρώσοις τον Θεόν».
«Ισοκύρως και ισοτίμως τιμούμε και γεραίρουμε τον Ισαπόστολο και Φωτιστή του Ρωσικού λαού Άγιο Βλαδίμηρο, τον, κατόπιν θαυματουργικής θεοσημείας, καταξιωθέντα του Πνεύματος της υιοθεσίας. Επιδεικνύοντας σπάνιο αισθητήριο και διορατικότητα ανάλογη του Μεγάλου του Χριστιανισμού Κωνσταντίνου, προέβη στην καθοριστική για την ιστορική πορεία των Ρώσων ευλαβή επιλογή της αληθινής πίστεως και της κοινής υιικής αναφοράς προς τον Τριαδικό Θεό», πρόσθεσε. 
«Μνήμη ποιούμενοι των δύο αυτών μορφών Αγίων», επεσήμανε ο Ρώσος Προκαθήμενος, «διαδηλώνουμε εμπράκτως τη βεβαιότητα ότι ο σπόρος της σωτηρίας που έπεσε στη ρωσική γη προ χιλίων εικοσιπέντε ετών έδωσε και δίνει πλούσιους και ευλογημένους καρπούς που γεύεται η καθόλου Ορθοδοξία. Με διάθεση τιμητική και φιλομνήμονα, ανατρέχουμε νοερώς στο κομβικό αυτό για την καθόλου Ορθοδοξία χρονικό σημείο, αναβαπτιζόμενοι στα νάματα της ιστορικής αφετηρίας της ενδόξου πορείας της Αγιωτάτης Ρωσικής Εκκλησίας και διατρανούντες ότι όντως η πίστη παραμένει «ζώσα και δι’ αγάπης ενεργουμένη».
Μετά την ευχαριστιακή Σύναξη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος παρέθεσε επίσημο γεύμα, στην τραπεζαρία του Ναού του Σωτήρος, προς τιμή των Προκαθημένων, των μελών των άλλων Ορθοδόξων αντιπροσωπειών, των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας και τους λοιπούς εκπροσώπους φορέων και ιδρυμάτων.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου