Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Η εορτή του Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά

Πανηγυρικά, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και στην παρουσία πλήθους πιστών από το Παραλίμνι και παραθεριστών, που την περίοδο αυτή κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή, εορτάστηκε «η πυρφόρος εις ουρανούς ανάβασις του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου» στο εκκλησάκι του, στον Λόφο του Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά.
Το απόγευμα της εορτής (Παρασκευή 19 Ιουλίου) τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασιλείου και ακολούθησε αγρυπνία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Να επισημάνουμε ότι ο συνδυασμός της θέας της περιοχής, που προσφέρεται από το εξωκκλήσι, μαζί με τη μαγεία των ύμνων, τις μελωδικότατες φωνές των υπηρετών του αναλογίου και τα λειτουργικά δρώμενα των ακολουθιών δημιούργησαν μια πραγματικά μοναδική και κατανυχτική ατμόσφαιρα, η οποία καθήλωσε και συγκίνησε το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο λαός του Παραλιμνίου τιμά και ευλαβείται όλως ιδιαιτέρως τον Προφήτη Ηλία και διοργανώνει κάθε χρόνο ξεχωριστή πανήγυρη, με πλούσιες θρησκευτικές και λατρευτικές εκδηλώσεις και κατακλύζει, στην κυριολεξία, τον λόφο του Προφήτη Ηλία.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου