Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πολιτιστικά δρώμενα

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη», του Δήμου Παραλιμνίου, ανεβάζει την μουσικοχορευτική-θεατρική παράσταση «Όχι Άλλες Αλησμόνητες Πατρίδες».
Πρόκειται για ένα όμορφο αφιέρωμα στην Σμύρνη και την Κύπρο, μέσα από αναπαραστάσεις, θέατρο, μουσική και χορό.
Η ιστορία ξεκίνα στο λιμάνι της Σμύρνης, στην Μικρά Ασία, πριν το 1922, όταν η πόλη ευημερούσε. Ακολουθεί η μικρασιατική καταστροφή και η προσφυγιά...
...Μεταφερόμαστε στην Κύπρο, στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Εκεί καταφθάνουν μικρασιάτες πρόσφυγες, ψάχνοντας για μια νέα πατρίδα.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο 6ο Φεστιβάλ "ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ" του Δήμου Παραλιμνίου και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Δήμου Παραλιμνίου.
Πέραν από τα μέλη του Πολιτιστικού Εργαστηρίου συμμετέχουν οι μουσικοί Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Βερόνικα Αλωνεύτου και Αλέξανδρος Παπαδημητράκης. Αφηγητές της παράστασης οι Μάρκος Γιώργατσος και Αθηνά Αρτυματά-Βλίττη
Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργανώνει την Τρίτη 9 Ιουλίου και ώρα 19.30 την εκδήλωση «Η θυσία του αρχιεπισκόπου Κυπριανού και οι Εθνομάρτυρες του 1821», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου).
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το ιερό δωμάτιο του Εθνομάρτυρος Κυπριανού, καθώς και να ξεναγηθούν στη φωτογραφική έκθεση των Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας, στους χώρους της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρα Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου και χαιρετισμοί από τον κ. Χριστάκη Καττιρτζιή, Πρόεδρος Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας και τον Δήμαρχο Ιδαλίου, κ. Λεόντιο Καλλένο.
Θα ακολουθήσουν ύμνοι από την Ακολουθία (1936) του Χριστόφορου Χατζηαδάμου υπό της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου, π. Δημητρίου Δημοσθένους.
ΟΜΙΛΙΕΣ
Κωστής Κοκκινόφτας, ερευνητής: «Η έρευνα για τους εθνομάρτυρες του 1821 και η πρόσφατη έκδοση για τον Σολομωνίδη» (*Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθεται προς πώληση για το κοινό και η σχετική έκδοση)
Δρ. Ελευθέριος Αντωνίου, ερευνητής: «9η Ιουλίου 1821, Υπέρ των εν Κύπρω μαρτυρησάντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»
ΟΡΑΤΟΡΙΟ
Ορατόριο «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» από αποσπάσματα του ομώνυμου έπους του Β. Μιχαηλίδη, σε μουσική σύνθεση Σ. Συλλούρη. Μονωδοί: Δ. Ιεροδιακόνου, Β. Συλλούρη, Π. Θεοδώρου. Αφηγητής: Κ. Τσαϊλής, Πιάνο: Χ. Σέα, και η χορωδία του Δήμου Ιδαλίου υπό τη διεύθυνση της Σ. Συλλούρη.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
H έκθεση απεικονίζει την ιστορία και τον πολιτισμό των 39 κατεχόμενων κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας με την ευκαιρία των 39 ετών από την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου