Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Λαμπροί εορτασμοί επί τη μνήμη του αγίου Προκοπίου στη Μονή Κύκκου

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κάθε λαμπρότητα, η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, τίμησε και φέτος την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων, το ομώνυμο Μετόχι της Μονής στη Λευκωσία και κόσμημα της εορτής η τιμία και σεβάσμια Κάρα του αγίου, η οποία ετέθη προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συμπαραστατούμενου υπό των πατέρων της Μονής και άλλων κληρικών.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου, την Δευτέρα 8 Ιουλίου, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, ενώ παρίστατο συμπροσευχόμενος, στο Ιερό Βήμα, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.
Απευθυνόμενος προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη μορφή του Αγίου και ευχήθηκε «ο Θεός να μας βοηθήσει και να μας ενισχύει, με τις ευχές και τις πρεσβείες του αγίου Προκοπίου, να προκόβουμε πάντοτε και στην πίστη και στον πνευματικό μας αγώνα».
«Στο χέρι μας είναι», πρόσθεσε, «με την χάρη του Θεού, να φροντίσουμε να προκόψουμε και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε πίσω στα αγαπημένα μας χώματα, τα εδάφη μας, τα οποία δεν ξεχνούμε. Μπορεί οι άνθρωποι να μας δυσκολεύουν και να μας απαγορεύουν, όμως η αγάπη μας για τον τόπο μας, για την κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας μας και όλα τ’ άλλα κατεχόμενα μας εδάφη δεν μπορούν να μας τα αφαιρέσουν και μέσα από την ψυχή μας και μέσα από την καρδιά μας και από τον νουν μας».
«Ευχόμαστε, λοιπόν, σωφροσύνη, νουνέχεια και προκοπή βίου και πίστεως. Με τις ευχές και τις πρεσβείες του αγίου Προκοπίου για να μπορέσουμε να δούμε όντως καλύτερες μέρες και εν μέσω της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας αλλά και γενικότερα ως λαός σ’ αυτό τον τόπο», τόνισε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου