Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Θεία Λειτουργία στα Λιμνιά μετά από 40 χρόνια

Η χάρις του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, συνήγαγε επί τω αυτώ, ανήμερα της γιορτής του, τους αίροντες τον σταυρόν της προσφυγιάς, κατοίκους της κοινότητος Λιμνιών της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι κατέκλισαν ασφυκτικά το ναό και τις αυλές του.

Μετά από 40 χρόνια, ήχησε ξανά η βουβή καμπάνα της εορτάζουσας εκκλησίας του χωριού, ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες, άναψαν τα καντήλια των αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της μνήμης του Αγίου Νικολάου και σε κλίμα κατάνυξης και έκδηλης συγκίνησης τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Οι ξεριζωμένοι και διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Κύπρου Λιμνιώτες, με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια, προσήλθαν στη χάρη του για να προσκυνήσουν και να καταθέσουν τις ένθερμες και εγκάρδιες προσευχές τους, στον προστάτη άγιο τους, για την σύντμηση του χρόνου της δοκιμασίας και να ανάψουν, παράλληλα, το κερί της ελπίδας για δικαίωση, λευτεριά και επιστροφή.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Προκόπιο Προκοπίου και π. Ηρακλείδιο Ξιούρο, τον Πρωθιερέα π. Αλέξιο Αυσίενιτς και τον Πρωτοδιάκονο π. Επιφάνιο.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση του, καθώς ο ίδιος ως επιχώριος Μητροπολίτης, τελεί για πρώτη φορά την Θεία Λειτουργία σε αυτόν τον Ιερό Ναό και ευχήθηκε «με την χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του σήμερα τιμώμενου Αγίου Νικολάου να μας αξιώσει σύντομα να επιστρέψουμε πίσω στις πατρογονικές μας εστίες».

Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου γύρω από το ναό και το πλήθος των πιστών πέρασε, κατά το κυπριακό έθιμο, κάτω από την εικόνα για να λάβει την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
Φωτογραφίες: Ι. Μ. Κωνσταντίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου