Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Πρώτο ετήσιο μνημόσυνο Γέροντος Γαβριήλ

Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα τελέσθηκε, το πρωί της Κυριακής, 7 Δεκεμβρίου 2014, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, το Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Σιόκουρου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μακαρία Κοίμησή του (+5 Δεκεμβρίου 2013).
Του Ιερού Μνημοσύνου προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, στην παρουσία πλήθος κόσμου, πνευματικών τέκνων του μακαριστού Γέροντος και του συμπροσευχομένου στο ιερό βήμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Δημητρίου.
Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος, εμπνευσμένος από την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας της συγκύπτουσας γυναίκας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο σύγχρονος άνθρωπος είναι καμπουριασμένος από τα πάθη του και βλέπει μόνο προς τα κάτω τα γήινα και τα χωματένια».
«Ο άνθρωπος, δεμένος από τα πάθη του διαβόλου και χωρίς την πίστη της συγκυπτούσης, δεν επιτρέπει στη χάρη του Θεού να τον επισκεφθεί και να επιτελέσει το θαύμα της απελευθερώσεως του από τα κακά των πειρασμών του, έτσι ώστε απελευθερωμένος από το βάρος της αμαρτίας, να αναβλέψει προς τον ουρανό και να ξαναδοξάσει τα μεγαλεία του Θεού, εμβολιάζοντας και πάλι τη ζωή του με την προοπτική της αιωνίου Βασιλείας», τόνισε.
«Το σύγχρονο μήνυμα του Ευαγγελίου», σημείωσε ο Ταμασού Ησαΐας, «που εξάγεται και μέσα από τη σημερινή περικοπή, είναι η υπέρτατη ανύψωση της ανθρωπιάς μας μέσα από την πίστη μας στον αναστημένο Ιησού και η ζωοποίηση της ανθρώπινης υπάρξεως μας μέσα από τη νέκρωση των παθών μας, ενώπιον της αγάπης που είναι ο ίδιος ο Χριστός».
«Με μετάνοια και αγάπη ας κοινωνήσουμε και σήμερα τον λόγο του Θεού, μαζί με το αίμα και το σώμα του για τη δική μας σωτηρία, αλλά και την σωτηρία του σύμπαντος κόσμου», υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του προς τους πιστούς.
Κατά την τέλεση του ιερού Μνημοσύνου, στο οποίο μετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος και ο Έφορος της Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος, ο Ταμασού Ησαΐας σκιαγράφησε, δι’ ολίγον, την προσωπικότητα του μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα. 
«Ο Γέροντας», ανέφερε, «αποτελούσε για μας την γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης. Ήταν ένας στύλος και ερμηνευτής της ορθοδόξου παραδόσεως και πίστεως. Ένας φιλάνθρωπος υπηρέτης του Παρακλήτου. Ένα σκεύος εκλογής του Παναγίου Πνεύματος. Ένας άνθρωπος, που η κάθε του αναπνοή μετέδιδε θεραπευτικά σε κάθε ψυχή, πίστη, ελπίδα και αγάπη. Το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτόν θα ’ταν η μίμηση της πνευματικής βιοτής του. Η έμπρακτη εκτέλεση των συμβουλών του, δια της τηρήσεως των εντολών του αγαπημένου του Ιησού. Ο Θεός να τον αναπαύει εις το διηνεκές».
Μετά τη διανομή του Αντιδώρου, κλήρος και λαός προσέτρεξαν για προσκύνημα, στο παραπλεύρως του Καθολικού του Μετοχίου, εβρισκόμενο κελλί του μακαριστού Γέροντος και επηκολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου