Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η Σύναξη της Θεοτόκου στον Αρχάγγελο

Με ιδιαίτερη ευλάβεια συγκεντρώθηκαν οι πιστοί της ενορίας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Αρχάγγελο για να «ανυμνήσουν χαρμοσύνως» και να αποδώσουν τις αρμόζουσες τιμές στη «πρόξενο της χαράς», την Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω ναό υπάρχει αγιογραφημένο αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας, η οποία τιμάται και εορτάζεται, με περισσή θρησκευτική κατάνυξη, την επομένη των Χριστουγέννων.

Της λαμπράς αυτής πανηγύρεως προέστη ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Παρασκευά Παπαμιχαήλ, τον Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Παπαϊωάννου και τον Διάκονο Ιάκωβο Αλαγιούπ. 

«Η εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι μία προέκταση της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων», τόνισε, στον σύντομο λόγο του προ του «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος.

«Η Παναγία μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο της Θείας Οικονομίας. Εδάνεισε την σάρκα της και τα αίματα της για να σαρκωθεί ο Άσαρκος, ο Λόγος του Θεού και έγινε η γέφυρα μέσω της οποίας κατέβηκε ο Θεός στους ανθρώπους και δια της οποίας οι προσευχές μας εισακούονται στον Πανοικτίρμονα Θεό», πρόσθεσε.

«Σήμερα γιορτάζεται ιδιαιτέρως η τιμή και η προσκύνηση στην εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης, η οποία ίσταται προς προσκύνηση των πιστών, των εκατομμυρίων πιστών δια μέσου των αιώνων, δίπλα στο ιερό Σπήλαιο, εκεί όπου γεννήθηκε ο Χριστός», ανέφερε.

Ο Βόστρων Τιμόθεος επεσήμανε ότι ο σύνδεσμος που υπάρχει μεταξύ της ενορίας του αγίου ενδόξου αποστόλου Μάρκου και της Μητρός των Εκκλησιών, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, «είναι πράγματι στενός και μεγάλος» και υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλο πράγμα η εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας να ευρίσκεται εις την αγιοτόκον νήσον Κύπρον και να προσκυνείται από τους ευλαβείς χριστιανούς, οι οποίοι συνδέονται άμεσα και από αρχαιοτάτων χρόνων με τους Αγίους Τόπους».

«Να έχετε υγεία και δύναμη και ο Χριστός, ο οποίος γεννήθηκε για την σωτηρία μας να βρίσκει χώρο στις ψυχές μας, να γεννάτε διαχρονικά, να μας αγιάζει και να μας χαριτώνει με την χάρη την οποία Εκείνος γνωρίζει», ευχήθηκε, κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου