Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

«Ιωάννης Καποδίστριας και η διέξοδος από τη σημερινή κρίση του Έθνους»

Απαντήσεις και λύσεις για έξοδο από τα σημερινά ανυπέρβλητα και εκρηκτικά αδιέξοδα που παρατηρούνται στην σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική επεχείρησε να δώσει μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΑΙΑΣ ΑΜΚΕ και συγγραφέας του έργου «Ο Άγιος της Πολιτικής», κ. Ιωάννης Κορνιλάκης.
Στη διάλεξη, που διοργάνωσε, στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, η Ιερά Μητρόπολις Κύκκου και Τηλλυρίας, ο εισηγητής, έχοντας ως οδοδείκτη τον μεγάλο Έλληνα διπλωμάτη και πρώτο κυβερνήτη του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, ανέπτυξε το θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας και η διέξοδος από τη σημερινή κρίση του Έθνους».
Η παρουσίαση καθήλωσε κυριολεκτικά το εκλεκτό ακροατήριο, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης, βασίστηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα, των θέσεων και των απόψεων του Καποδίστρια, όπως αυτές αποτυπώνονται και εκτίθενται μέσα στην πλουσιότατη επιστολογραφία του.
Μετά το τέλος της διάλεξης, ο κ. Κορνιλάκης προσέφερε στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρο μια εικόνα στην οποία απεικονίζονται η Ιερά Μονή Κύκκου υπό την σκέπη και υψηλή προστασία της Κυρίας Θεοτόκου, έχοντας στο κάτω μέρος της δεόμενο τον Άγιο Νικηφόρο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Κύκκου Νικηφόρος, χαρακτήρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως ένα «μοναδικό εθνικό κεφάλαιο». «Αν ζούσε αυτός ο άνθρωπος, άλλη θα ήταν η μοίρα της Ελλάδος σήμερα», τόνισε για να υπογραμμίσει ότι η δολοφονία του «σκότωσε και την ελπίδα της Ελλάδος».
«Το μέλλον μας προδιαγράφεται σκοτεινό, δυσοίωνο. Χρειάζεται να γίνουμε ενθαπόστολοι και ιεραπόστολοι και να αρχίσουμε μια ιεραποστολή μέσα στο λαό μας και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε εμείς οι κληρικοί. Να πάψουμε να μιλούμε για τράπεζες, για μετοχές, εμπόριο. Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μιλούμε πνευματικά, πατερικά, αγιοπνευματικά. Να αρθρώνουμε λόγο, που να γιατρεύει τις ψυχές. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας πραγματικά, πρώτα της Εκκλησίας, πρώτα ημών των πνευματικών ταγών και μετά εσάς των πολιτικών. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πρέπει να ανανήψουμε», επεσήμανε ο Πανιερώτατος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου