Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση Προέδρου Βουλής με Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης, 9 Δεκεμβρίου 2014, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος μετέφερε την αγάπη του ίδιου, αλλά και την αγάπη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για την Κύπρο
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «είναι με πολλή χαρά που δεχθήκαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο οποίος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την έπαλξη της ορθοδοξίας και του ελληνισμού».
«Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», πρόσθεσε, «αποτελεί πράγματι μια γρηγορούσα και αγρυπνούσα συνείδηση, αλλά  και έπαλξη για την ορθοδοξία, για το χριστιανισμό, για τον ελληνισμό, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έχει την τιμή, αλλά και την ευθύνη να στηρίζει το χριστιανισμό στην Αφρική και ποικιλότροπα να στηρίζει όχι απλώς τους χριστιανούς της Αφρικής αλλά, ως είναι ευθύνη του σωστού χριστιανού, να στηρίζει το δοκιμαζόμενο λαό της αφρικανικής ηπείρου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας «για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις επιθετικές, προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και ν` ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το τι συμβαίνει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας με την προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους να ποδηγετήσει την περιοχή μ` ένα αυταρχικό, θεοκρατικό καθεστώς, το οποίο προσβάλλει ακόμα και τη μουσουλμανική θρησκεία».
«Μείναμε σύμφωνοι ότι θα είμαστε σε τακτική επαφή, ότι με πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθώ το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυπριακή Πολιτεία, αφού μιλώ και ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, θα στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο ιστορικά διαδραμάτισε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της αφρικανικής ηπείρου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για τη θερμή υποδοχή και ευχήθηκε «περαστικά στον Πρόεδρό μας, με το καλό να επανέλθει πάλι στην Κύπρο».
«Προχθές γιόρτασα τα 10 πρώτα χρόνια της Πατριαρχίας μου από τότε που με έφερε ο Θεός στον πατριαρχικό θρόνο από τη Ζιμπάμπουε όταν έφυγε τόσο τραγικά ο εκ της Κύπρου προερχόμενος ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος», είπε.
Θέλω να ξέρετε, πρόσθεσε, «ότι στη χώρα που ζω, στη χώρα που υπάρχει το Πατριαρχείο μας 2.000 χρόνια, στην Αίγυπτο, από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι σήμερα, είναι μια χώρα φιλική που λατρεύει κυριολεκτικά τη χώρα μας».
Είχα, είπε, «την ευκαιρία αρκετές φορές να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, ένας φωτισμένος άνθρωπος, και αυτός με παρακάλεσε να σας μεταφέρω την αγάπη του και πόσα ελπίζει από την Κύπρο μας, και πόσο στηρίζει αυτό το ευλογημένο νησί, τη Δημοκρατία της Κύπρου από τη μεγάλη πύλη της Αφρικής που είναι η Αίγυπτος».
Ανέφερε ότι το Σάββατο θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου και θα του μεταφέρει την αγάπη του κυπριακού λαού.
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος είπε ακόμη ότι στην περιοδεία που κάνει σε ολόκληρη Αφρική «συναντώ τους Έλληνες, συναντώ τους Κύπριους αδελφούς μας που είναι αρκετές εκατοντάδες και είναι η παρηγοριά μου στα νοσοκομεία που χτίζω, στα σχολεία, για να βάλουμε εκατοντάδες παιδιά που δεν έχουν ΄που την κεφαλή κλίνει`».
Πρόσθεσε ότι τη Πέμπτη «θα θεμελιώσουμε τη δική μας παρουσία στην τοποθεσία Γέρι, που θα πρεσβεύει την παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε μια τόσο δυναμική χώρα και Εκκλησία, εδώ στην Κύπρο».
Διαβεβαίωσε ότι όπου βρεθεί σε διεθνείς οργανισμούς ή σε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών «πάντοτε μιλώ μέσα από την καρδιά μου για την Κύπρο μας, για τη δικαιοσύνη που πρέπει να έλθει από άλλους λαούς σ` αυτήν εδώ την ευλογημένη γωνιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου