Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο από τον Κυρηνείας Χρυσόστομο

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα πανηγυρικό τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, επ' αφορμή των εορτασμών επί τη 200η επετείω από της μεταρρυθμίσεως της Μεθόδου της Βυζαντινής Μουσικής.
Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου που ακολούθησε, προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενου από τους εφημερίους του Ναού και στην παρουσία πλήθους κόσμου.
Τα αναλόγια των ψαλτών κόσμησαν με το γνήσιο Πατριαρχικό τους ύφος και τις υπέροχες φωνές τους, το εκ δεξιών, χορός υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Μαΐστωρος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, πλαισιούμενου από τους Πρωτοψάλτες Αθανάσιο Βουρλή, Αχιλλέα Χαλδαιάκη και Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και το εξ αριστερών, ο χορός «Κύπριοι Μελωδοί» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Γεωργίου.
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, έχοντας ως οδηγό τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Μεγάλου Δείπνου, τόνισε ότι «το δείπνο αυτό δεν είναι άλλο από τη Θεία Ευχαριστία και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, του οποίου σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη γέννησή του επί της γης, μας προσκαλεί να κοινωνήσουμε μαζί Του, να επικοινωνήσουμε, να τον βάλουμε μέσα μας και να ενωθούμε μαζί Του».
«Από μας, όμως, εξαρτάται εάν θα προβούμε σε αυτό που μας λέει στο κείμενο της Θείας Λειτουργίας, με τη φράση: «πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα», δηλαδή τη ζωή μας τη δίνουμε, την τοποθετούμε στα χέρια του Θεού», πρόσθεσε.
Ο Πανιερώτατος σημείωσε, επίσης, ότι «η σκέψη μας, αυτές τις άγιες μέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είναι με αυτούς οι οποίοι ενώ παίρνουν την πρόσκληση για να έρθουν στο δείπνο εντούτοις δεν μπορούν, όχι γιατί δεν το θέλουν, αλλά διότι βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου, στα νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας, στα ορφανοτροφεία, σε ένδυα και ζητούν από μας να τους επισκεφθούμε και να τους χαρίσουμε τον λόγο του Θεού και την ηθική μας υποστήριξη, αλλά και ότι άλλο μπορούμε για να τους στηρίξουμε αυτές τις άγιες ημέρες, ούτως ώστε οι άγιες αυτές μέρες να είναι το έναυσμα για την αλλαγή, η οποία θα επιτελείται μέσα μας και θα διαρκεί για ολόκληρο το έτος».
«Ευχόμαστε αυτές τις μέρες κάθε ευλογία σε όλους εσάς και είθε ο Κύριος να δώσει και στα χώματα της αγαπημένης μας Κερύνειας, αλλά και σε όλα τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας και εκεί, κάποια μέρα να σημάνουν οι καμπάνες για να δώσουν το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης και της συναδέλφωσης σε όλο τον τόπο, σε όλο το πονεμένο μας νησί», είπε.
Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, κλείνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε «ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να είναι πάντοτε μαζί μας, μέσα στην καρδιά μας και αφού γεννηθεί μέσα μας, τότε και η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη. Ο λόγος Του θα απλωθεί μέχρι τα πέρατα της γης και πλέον δεν θα είναι το προσκλητήριο Του σε ώτα μη ακουόντων, αλλά σε ώτα, σε αυτιά δηλαδή, ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι θέλουν στη ζωή τους να ζουν σύμφωνα με το Πανάγιο θέλημα Του».
Λίγο προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των τριών μεγάλων διδασκάλων, οι οποίοι ανέλαβαν τη μεταρρύθμιση της Μεθόδου της Βυζαντινής Μουσικής, Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου