Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Γιόρτασαν τον συγχωριανό τους Άγιο στην προσφυγιά

Τον «εν χωρίω Ασκεία γεννηθέντα», Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος, τον θαυματουργό, τίμησαν, σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς, στον ομώνυμο ιερό ναό του Αγίου στην Λευκωσία, οι συγχωριανοί του Ασσιώτες,
Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και στην παρουσία πλήθους εκ των εκτοπισθέντων κατοίκων της κοινότητος Άσσιας με προεξάρχοντες των αρχών της κώμης.
Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον βίο, την πολιτεία και το πλήθος των αρετών του τιμωμένου Αγίου, λέγοντας ότι «μια ολόκληρη ανθοδέσμη αρετών κοσμούσαν το πρόσωπό του και δια των αρετών του ανέβει τόσο ψηλά, που έφθασε στο σημείο όταν λειτουργούσε, συλλειτουργούσαν μαζί του και άγγελοι του Θεού. Αυτό ήταν το πνευματικό ύψος του Αγίου Σπυρίδωνος που τιμά η Εκκλησία μας απόψε».
«Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε στον άγιο μας είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα του κοσμώντας και εμείς το πρόσωπο μας με όλες εκείνες τις αρετές που εκόσμησεν και ο άγιος μας και ιδιαίτερα την αρετή της αγάπης. Αυτή πρέπει να είναι η ζωή όλων μας. Έτσι θα ακολουθήσουμε τον άγιο μας. Αυτό θέλει από μας και αυτό είναι το θέλημα του Παναγάθου Θεού», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, ακόμη, ότι ο Θεός και ο Άγιος μας «θέλει τον άνθρωπο να μάθει να αγαπά, να μάθει να σέβεται, να πλησιάζει τον συνάνθρωπο του, να του προσφέρει ένα χαμόγελο. Να δίδει την εντύπωση ότι ο εμπερίστατος αδελφός μας δεν είναι μόνος, αλλά έχει όλους εμάς κοντά του, δίπλα του. Αυτό, λοιπόν, είναι και το θέλημα του Θεού, αλλά και η τιμή για τον άγιο μας, να ακολουθήσουμε την αλήθεια του».
«Εύχομαι», τόνισε κλείνοντας ο Μακαριώτατος, «αυτή την όμορφη πορεία, που με σταθερότητα εβάδισε ο άγιος μας, αυτή την πορεία, να βαδίσουμε όλοι μας και να ’μαστε σίγουροι ότι η πορεία μας αυτή θα είναι ευλογημένη και από τον άγιο μας, αλλά και από τον Άγιο Θεό. Και όπως η πορεία εκείνου κατέληξε στην Βασιλεία του Θεού και η πορεία η δική μας, αν έχουμε αυτή την όμορφη ζωή, εκεί θα καταλήξει. Στην Βασιλεία του Θεού που ετοιμάστηκε για όλους εμάς και για τον καθένα ξεχωριστά».
Λίγο προ του τέλους της Εσπερινής Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος και η διέλευση των πιστών, κάτωθεν της Εικόνας, προς ευλογία και αγιασμό.
Αμέσως μετά κλήρος και λαός συγκεντρώθηκε στο παρακείμενο του ναού πάρκο και ένωσαν τις προσευχές τους, άναψαν τη λαμπάδα της ελπίδας σε μία συμβολική σιωπηλή εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους πεσόντες, αγνοουμένους και τους εν ειρήνη τελειωθέντες Ασσιώτες. 
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου