Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τιμητική εκδήλωση για τον κ. Σταύρο Ολύμπιο

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2014, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση προς τιμήν του Προέδρου του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού κ. Σταύρου Ολύμπιου, στην κατάμεστη και ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, κληρικούς, βουλευτές, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. 
Οργανωτές της ξεχωριστής αυτής τιμητικής εκδήλωσης, η οποία έγινε μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, ήταν ο Δήμος και το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού της Λεμεσού.
Η εκδήλωση άνοιξε με ένα μικρό αφιέρωμα με εικόνα, λόγο και μουσική, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε η κ. Σάρα Δρουσιώτη και έφερε τον τίτλο «η πορεία της αγάπης μέσα στο χρόνο». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη ανέλαβε η Χορωδία «Άρης» Λεμεσού, η οποία ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του κ. Σόλωνα Κλαδά.
Τον λόγο ανέλαβε, ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, ο οποίος, «για λόγους πέραν της θελήσεως του», δεν κατέστη δυνατόν να είναι παρών στην εκδήλωση και μιλώντας για την προσφορά του τιμωμένου αναφέρθηκε στον «κρυπτό της καρδίας άνθρωπο».
«Άνθρωπος», τόνισε, «είναι αυτό που έχει μέσα στην καρδία του και η σχέση του προπάντων με τον Θεό πατέρα του, αλλά και με τους αδελφούς του. Βέβαια, αυτός ο έσω άνθρωπος σφραγίζει και νοηματοδοτεί και επηρεάζει και την εξωτερική συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου».
«Η ζωή και τα έργα και η συμπεριφορά του κ. Ολύμπιου φανερώνει ότι έχει μια καρδία γεμάτη ευγένεια, αγάπη και αυτή όλη η κατάσταση, η ψυχική του, φανερώνεται μέσα στα έργα της προσφοράς και της αγάπης προς τον κάθε άνθρωπο», πρόσθεσε.
«Στο πρόσωπο του επιβεβαιώνεται πάντοτε το γραφικό λόγιο: «ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης σου». Αυτός ο νεανικός ζήλος, αυτός ο ενθουσιασμός, που πάντοτε σφραγίζει την κάθε του ενέργεια και πράξη, είναι πολύ ωφέλιμη και διδακτική για όλους εμάς», επεσήμανε κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Θεοφιλέστατος.
«Η Λεμεσός είναι πραγματικά περήφανη και καυχιέται να έχει τέτοιους δημότες, που με το έργο και το προσωπικό τους παράδειγμα τιμούν την πόλη μας και αποτελούν κοινωνικό πρότυπο προς μίμηση», τόνισε στον χαιρετισμό του ο  Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου.
Ο Έφορος Εθελοντισμού κ. Γιάννης Γιαννάκη στον χαιρετισμό του, ο οποίος διαβάστηκε στην εκδήλωση, χαρακτήρισε ως δίκαιο τον έπαινο και πως αυτός «αποτελεί την ελάχιστη συμβολική αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς και δράσης» του κ. Ολύμπιου.
«Σε μια εποχή όπου επικρατεί ο ατομικισμός και η ιδιοτέλεια με το παράδειγμά σας, κ. Ολύμπιε, αναδεικνύεται και δίδεται νόημα σε αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η εθελοντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Εύχομαι η σημερινή μέρα και η προσφορά σας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και φάρο φωτεινό, που θα προσελκύσει νέους εθελοντές, που θα συνεχίσουν το έργο σας», πρόσθεσε.
Αναφορά στο έργο και την προσφορά του τιμωμένου έκανε ο Αντιπρόεδρος του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λεμεσού κ. Αντώνης Μούσουρος.
«Η καλοσύνη, η εντιμότητα και ο χαρισματικός χαρακτήρας του Σταύρου Ολύμπιου, οξύνοια, η ευρηματικότητα μαζί με τη ρητορική του δεινότητα, η ευθυκρισία, η μεθοδικότητα και η πρωτοφανής και μοναδική ικανότητα επιλογής και αξιοποίησης των συνεργατών του, καθώς και η εκτίμηση και η αγάπη των συνεργατών του προς αυτόν είναι η απάντηση σε όσους διερωτώνται, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να καλύπτει το φάσμα όλων αυτών των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων», υπογράμμισε, καταθέτοντας «το μυστικό της επιτυχίας» του τιμωμένου.
Στη συνέχεια προβλήθηκαν οπτικογραφημένες μαρτυρίες προσώπων που γνώρισαν τον τιμώμενο και ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών προς τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού κ. Σταύρο Ολύμπιο, από το Δήμο Λεμεσού και το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λεμεσού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση από τον τιμώμενο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Λεμεσού και το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού τόνισε ότι «αυτή την τιμή την μετακυλίω σε όλους, τις χιλιάδες αγαπητούς συνεργάτες μου στην Εκκλησία, στην εκπαίδευση και τον εθελοντισμό».
«Τον τελευταίο καιρό σ’ αυτό τον τόπο κάποιοι με τις πράξεις τους και πολλοί με την ανοχή ή τη συνενοχή τους λάκτισαν περιφρονητικά την ποιότητα και λάτρεψαν την ποσότητα. Και είτε με τις πράξεις τους, είτε με τις παραλείψεις τους οδήγησαν τις ηθικές και πνευματικές αξίες αυτού του τόπου από τα δέντρα κάτω στη γη, όπως τα φύλλα του φθινοπώρου που τα παίρνει ο άνεμος και ποδοπατημένα βρίσκονται στη γη. Έτσι και οι αξίες μας από τον ουρανό και την καρδιά του ανθρώπου βρέθηκαν ποδοπατημένες και έγινε το κακό και ήλθε η τρικυμία», είπε.
Ο κ. Ολύμπιος κατέθεσε, στη συνέχεια, τις σκέψεις του σε σχέση με το εναγώνιο ερώτημα, που πλανάται πάνω απ’ όλους μας, για το πώς θα βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση και το τι θα γίνει.
«Η απάντηση βρίσκεται σε μια δισύλλαβη λέξη, που αναφέρεται στην Αγία Γραφή», σημείωσε. «Είναι η λέξη λήμμα, δηλαδή υπόλοιπο. Και στην Αγία Γραφή η έννοια του λήμματος, του υπολοίπου είναι οι άνθρωποι εκείνοι που δεν συμβιβάστηκαν με το κακό. Οι άνθρωποι εκείνοι, που δεν ανέχτηκαν την αδικία. Είναι οι λίγοι άνθρωποι, το υπόλοιπο, που δεν λέρωσαν τα χέρια τους και αυτοί αποτελούν την ελπίδα για την ανατροπή. Την ελπίδα για να βγούμε από τα αδιέξοδα στο ξέφωτο της σωτηρίας».
«Επιτρέψετε μου να πω ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας, οι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί, οι ακέραιοι, όσοι μας απέμειναν, ηγέτες και οι πρόμαχοι σ’ αυτό το υπόλοιπο, αυτοί που απόψε γιορτάζουν, οι εθελοντές και οι εθελόντριες αποτελούν το λήμμα αυτού του τόπου. Αποτελούν το υπόλοιπο, το μικρό έστω υπόλοιπο, το οποίο όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά, μπορεί να φέρει την αλλαγή. Αυτό το υπόλοιπο, όσο μικρό κι αν είναι, είναι η μαγιά, που θα κάνει και πάλι να φουσκώσει το ζυμάρι και να ψηθεί ο άρτος της δικαιοσύνης και της ευημερίας και της ευτυχίας αυτού του τόπου», κατέληξε.
Λουκάς Α. Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου